nieuws

Duurzame werkplaats Dusseldorp

bouwbreed Premium

De nieuwe was- en werkplaats van milieubedrijf Dusseldorp in Lichtenvoorde moet met de Breeam-kwalificatie ‘zeer goed’ het duurzame paradepaardje van het familiebedrijf worden.

R egenwater, zonnekracht en afvalhout komen eraan te pas om de hoge duurzaamheidseisen te halen. “Dusseldorp heeft al ervaring met het opvangen van regenwater op het dak”, zegt Eddy te Woerd, projectmanager namens InterBouwconsult uit Deventer. “Dat gebruiken ze tot nu toe vooral om tankwagens te vullen die riolen doorspuiten.” Voor de nieuwe was- en werkplaats gaat het regenwater twee doelen dienen: schoonmaak en warmte. “Als we het filteren kan Dusseldorp het één op één gebruiken voor het wassen van de wagens. Hemelwater is daarvoor meer ges chikt dan leidingwater.”

Afvalhout

In de nieuwbouw wor dt een houtkachel geplaatst. Die verwarmt het waswater tot 60 graden. Het warme water wordt ook door het gebouw geleid en brengt zo de kantoren en werkplaatsen op temperatuur. Te Woerd: “De kachel wordt gestookt op afvalhout dat de wagens van Dusseldorp ophalen bij bijvoorbeeld sloopprojecten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Ook op het gebied van elektriciteit wordt de nieuwe was- en werkplaats zelfvoorzienend, zo rekent Te Woerd voor. “We hebben een heel groot oppervlak dat we kunnen voorzien van zonnepanelen. Daarmee kunnen we de hele werkplaats van stroom voorzien.”

De zon levert straks dus ook energie aan het nieuwe telescoop hefsysteem dat in de nieuwbouw wordt geplaatst. De innovatieve installatie kan een complete combinatie van trekker en oplegger dragen. Te Woerd: “Daarmee kan 53 ton de lucht in, rustend op een rij hefcilinders.” WBC Aannemingsbedrijf uit Winterswijk is inmiddels met de bouw begonnen. De opleve ring is medio volgend jaar gepland.

Reageer op dit artikel