nieuws

DNV Kema test bulktransport hoge spanningen

bouwbreed

DNV Kema gaat in Arnhem elektrisch bulktransport testen op een spanningsniveau van 800.000 volt en hoger. De energiespecialist investeert daartoe 70 miljoen euro in het eerste laboratorium ter wereld voor supergrids.

Moedermaatschappij DNV steekt de 70 miljoen in de uitbreiding van het kortsluitlab in Arnhem om in te spelen op de internationale snelle groei van de vraag naar elektriciteit. Gerekend wordt op een forse toename van de grote investeringen in wereldwijde distributienetwerken.

Bestuursvoorzitter David Walker van DNV Kema ziet vier belangrijke trends. Aan de ene kant is de lokale opwekking van energie in opmars, waarbij steeds meer mensen voorzien in hun eigen energiebehoefte. Gelijktijdig ontstaan supergrids, mega-elektriciteitsnetten voor het transport van grote hoeveelheden energie over steeds grotere afstanden, van Afrika naar Europa bijvoorbeeld.

“De derde trend is de sterke groei van de traditionele hoogspanningsnetten en de toename van fabrikanten van componenten als schakelaars en transformatoren. De vierde trend is dat energiemaatschappijen, investeerders en verzekeraars uit het oogpunt van een betrouwbare energie-infrastructuur steeds vaker het testen van componenten eisen.”

Reageer op dit artikel