nieuws

Deurwaarder slankt nieuwbouwpoot af

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Deurwaarder ontslaat 58 van zijn 280 medewerkers. Het bedrijf gaat zich nog meer specialiseren in renovatie en metselen.

Vijftig van de 130 werknemers ontslagen

De ontslagen vallen voornamelijk bij de nieuwbouwdivisie. Vijftig van de 130 medewerkers moeten op zoek naar een andere baan. De totale reorganisatie betreft 33 bouwplaatsmedewerkers en 25 uta-medewerkers.

De nieuwbouwpoot van Deurwaarder staat al een aantal jaren onder druk. De productie van nieuwbouwwoningen is teruggevallen van jaarlijks 400 à 500 woningen tot zo’n 250 woningen. Het Noord-Hollandse bouwer delfde het onderspit bij menige aanbesteding. “Wij eindigden vaak op nummer twee of drie, terwijl de nummer één het werk kocht, door onder de kostprijs in te schrijven. We willen daar niet in meegaan”, zegt Peter Wories, commercieel directeur bij Deurwaarder.

Bedenkelijk

Hij vindt het “bedenkelijk en frusterend” dat veel opdrachtgevers, waaronder veel corporaties volharden in het gunnen van nieuwbouwprojecten via aanbestedingen. Na de eerste euforie bij een 10 à 20 procent lagere inschrijfprijs, komt volgens hem gauw de kater als deze prijsduikers op zoek gaan naar de zwakke plekken om geld te verdienen. “Die strategie volgen wij niet”, aldus Wories. De komende jaren moet het bedrijf het wat nieuwbouwwoningen betreft vooral hebben van werk uit bouwteams en lopende bouwclaims.

Het Noord-Hollandse familiebedrijf wist tijdens de crisis tot nu toe alle 280 medewerkers en dertig leerlingen binnenboord te houden. Maar in de huidige markt is dat volgens het bedrijf niet verantwoord.

Deurwaarder gaat zich nog meer dan nu het geval is richten op renovatie en metselwerk. Daarvan is de te verwachten opdrachtenstroom volgens het bedrijf veel constanter.

Veel werk zit bijvoorbeeld in het “uplabelen” van woningen, verwacht Wories. Ook in ander renovatiewerk verwacht Deurwaarder nog goed vooruit te kunnen. Desondanks verdwijnen er bij de renovatiepoot en de metselaars van het bedrijf acht arbeidsplaatsen. Het gaat om ondersteunend personeel. Verder blijft dat deel van het bedrijf overeind.

Deurwaarder behaalde vorig jaar een omzet van 72 miljoen euro. Over 2012 verwacht het bedrijf op 68 miljoen uit te komen.

Reageer op dit artikel