nieuws

De brug die bijna onzichtbaar in het water ligt

bouwbreed Premium

Dramatisch dicht onder de reling klotst het water bij de Mozesbrug. De brug die eigenlijk geen brug is sleept steeds meer prijzen in de wacht.

Woensdag wint hij wellicht de houtprijs en begin volgend jaar is hij serieuze kanshebber voor de Bouwprijs. Eerder won de Mozesbrug in Bergen op Z oom al de prijs gebouw van het jaar bij BNA Regio Zuid en haalde de finale van de Dutch Designprijs. Na een Engelse designprijs prijkte het opvallende ontwerp voor de brug bij een fort bij Bergen op Zoom een dag lang op een reusachtig led-scherm op Times Square in Londen.

De brug is eigenlijk geen brug vindt Ad Kil van RO&AD architecten. Het is eerder een tunnel zonder dak. Of een boot. Hij geleidt mensen immers niet over het water, niet er onderdoor, maar er dwarsdoorheen.

“We wilden ook helemaal geen brug ontwerpen toen tegen het einde van de restauratie van fort de Roovere de gemeente die vraag bij ons neerlegde. Dat zou het fraaie beeld van de gerestaureerde vestingwallen van dit deel van de West-Brabantse waterlinie maar verstoren. En een brug aan de kant waar de vijand vandaan zou komen druist helemaal in tegen het idee van een waterlinie. Vandaar dat het idee ontstond om de brug in het water te leggen. Bijna onzichtbaar.”

Om het dramatisch effect te versterken besloten Kil en zijn compagnon Ro Koster het water bijna tot aan de rand te laten lopen. De constructie splijt het water als het ware open. Dat verleende de brug al gauw de bijnaam Mozesbrug, naar de bijbelse profeet die zijn volgelingen door de Rode Zee naar Israël loodste.

De brug is vorig jaar zomer gerealiseerd door aannemer AVK en onderaannemer Damsteegt Waterbouw. De nog maar net gereconstrueerde slotgracht werd daarvoor tijdelijk afgedamd met twee gronddammetjes en leeggepompt met een dompelpomp. Voordat ze met de montage van de houten damwandplanken en gordingen begonnen stortten de aannemers eerst een betonnen vloertje met randbalken. Dat moet voorkomen dat de brug opdrijft.

Loopt er door wind of regen water in de brug, dan kan die worden leeggepompt met een klein pompje. Twee houten stuwtjes in de hoeken van de slotgracht aan weerszijden van de brug zorgen ervoor dat de waterstand continu tot vlak onder de reling staat. Als er een vorstperiode aankomt worden de stuwtjes met een extra plank opgehoogd zodat de brug onder water komt te staan. Dat beschermt de constructie tegen de kracht van uitzettend ijs en voorkomt dat schaatsers plotseling in de brug vallen. Afgelopen winter, toen er flink geschaatst werd, is volgens Kil dubbel en dwars bewezen dat dat een goede keuze was.

Alleen in warme zomerperioden, wanneer de kweldruk wat lager is, komt het water soms een paar centimeter lager te staan. Maar dieper dan 1 0 centimeter onder de reling zakt het volgens de architect nooit, zodat het Mozes-effect onder alle omstandigheden gegarandeerd is.

Reageer op dit artikel