nieuws

‘Crisis woningmarkt had beperkt kunnen worden’

bouwbreed Premium

De omvang van de crisis op de woningmarkt had kunnen worden beperkt. Dat zegt Nico Rietdijk, directeur van de Nederlandse vereniging van bouwende ontwikkelaars NVB.

“Al in 2006 kon je zien dat het misging. De huizenprijzen stegen een lange tijd veel sneller dan de inkomens en de inflatie. Ondanks allerlei waarschuwingen bleven ontwikkelaars en gemeenten grond aankopen tegen steeds hogere prijzen. We hadden met meer partijen indringender moeten zeggen dat het fout zou aflopen. Een half jaar voor de crisis.”

De crisis en de snel stijgende woningprijs is volgens Rietdijk grotendeels veroorzaakt door de schaarste, die bewust is gecreëerd in de jaren negentig om de Vinex-opgave betaalbaar te maken. Oud-VROM-minister Jan Pronk kwam met rode en groene contouren die in de streekplannen van provincies terechtkwamen. Kleine gemeenten mochten daardoor niet overal meer bouwen. “Toen waren ontwikkelaars, gemeenten en de natuurbewegingen er blij mee. Achteraf kun je zeggen: dat is fout geweest.”

De bewust gekozen strategie had namelijk een naar gevolg: “Rood en groen vonden elkaar. Maar wat gebeurde er? Het spel speelde zich af bij een beperkt aantal partijen. Dat waren de heel grote ontwikkelaars, consortia van middelgrote bouwers, de grote steden en de centrale overheid. Zij hadden er belang bij dat de investeringen in Vinex-wijken rendeerden. De prijzen gingen skyhigh . De bankiers strooiden ondertussen kwistig met hypotheken. Het leven kon niet op. Er waren prijsstijgingen van 17, 20, 21 procent per jaar.”

De parlementaire commissie huizenprijzen onderzoekt momenteel hoe het komt dat de prijs van een woning in relatief korte tijd zo snel steeg. Rietdijk trekt het nut ervan in twijfel. “Die komt met de conclusie. die ik al heb getrokken. Dat kan niet anders. Ik vraag me af wat je achteraf aan zo’n onderzoek hebt. Niemand valt persoonlijk iets te verwijten. Het is gebeurd. We hebben nu heel andere problemen. Laat de Kamer daar liever naar kijken.”

De huidige schaarste op de woningmarkt kan voor nieuwe problemen zorgen, waarschuwt econoom Rietdijk. “Het is een breed belang dat de overheid niet langer de andere kant opkijkt, maar dit vraagstuk serieus helpt oplossen. Of ze moet liever willen wachten op de volgende parlementaire enquête over vijftien jaar.”

> lees verder: interview met Nico Rietdijk

Reageer op dit artikel