nieuws

Combinatie afwateringsgoot met led-verlichtingslijn

bouwbreed Premium

Een waterafvoergoot is in Wijhe voor het eerst in Nederland door één partij uitgevoerd in combinatie met led-verlichting. Dat meldt de leverancier van het gecombineerde systeem, ACO in Doetinchem.

De verlichte afvoergoot, van het type lijnafwatering, loopt vanuit de dorpskern naar een landhuis. Daarbij had de gemeente Olst-Wijhe de specifieke wens de afwateringsgoot uit te voeren in cortenstaal. Dit geeft een klassieke uitstraling vanwege de eigenschap dat het staal roest. De verlichting van de led-lijn wordt gekarakteriseerd als koud wit.

De ledlampjes, van 60 milliampère per stuk, liggen goed beschermd in een aluminium profiel, in totaal zestig op een meter. Ze zijn ingegoten in een polyurethaanhars, die ervoor zorgt dat de strip egaal licht uitstraalt in plaats van dat de afzonderlijke lampjes zichtbaar zijn.

Strip en afwateringsgoot samen hebben een totale breedte van 375 millimeter. Volgens Fabio van Olst van ACO is het geheel geschikt voor verkeersklasse D 400 (zwaar verkeer). De combinatie is onder andere op duurzaamheid getest door het Duitse TÜV.

Voor de afwatering is gekozen voor drie Fineline-strengen van totaal 78 meter en twee Smartline-strengen van totaal 130 meter. De Fineline valt door zijn minimalistische vorm niet erg op in het bestratingspatroon. De Smartline is opvallender en heeft ondergronds afgeronde hoeken die verstopping tegengaan.

ACO heeft de opdracht voor de combinatie afwatering en verlichting uitgevoerd voor Klink Nijland GWW Raalte, die het plein in Wijhe herbestraatte als onderdeel van het plan Park Wijhezicht.

Reageer op dit artikel