nieuws

‘Brandschade door regels’

bouwbreed

Het nieuwe Bouwbesluit leidt tot meer brandschade. Dat beweren fabrikanten van brandmeldinstallaties die daar iets aan proberen te doen.

Duizenden aansluitingen bij brandweer ‘doorgeknipt’

Het zal je maar gebeuren. Je gebouw staat in brand, maar de brandweer laat lang op zich wachten, omdat particuliere instellingen nagaan of de brandmelding serieus is.

De schade aan de brandende school, bioscoop of bejaardetehuis neemt ondertussen met de minuut toe.

“Sinds de invoering van het nieuwe Bouwbesluit op 1 april is dat een realistisch scenario”, zegt Eric Bosscher van Vebon, de branchevereniging van beveiligingsbedrijven. “Ondernemers beseffen het alleen nog onvoloende.”

Doormeldplicht

De regels gingen op de schop, omdat de brandweer regelmatig voor niets uitrukt. Door technische mankementen maar ook door menselijke handelingen zoals roken, wassen en koken. Naar schatting gaat het om ruim 50.000 nodeloze meldingen per jaar. Bouwbesluit 2012 moet de berg valse meldingen kleiner maken. Uitsluitend meldingen van gebouwen met minder zelfredzame mensen komen automatisch bij de brandweer terecht. Duizenden kabels van scholen, bioscopen en andere gebouwen naar alarmcentrales van de brandweer worden letterlijk doorgeknipt en omgelegd naar particuliere alarmcentrales. Dat helpt in de strijd tegen geldverspilling, erkent Bosscher, maar het omgekeerde is volgens hem ook waar. “We denken dat de brandweer daardoor elk jaar ongeveer tweeduizend keer te laat komt.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken is niet van plan de regels weer aan te passen. Bosscher is daar ook niet op uit. Om het aantal valse meldingen terug te dringen maakte Vebon met het Verbond van Verzekaars en de brandwaar een protocol. Wie zich daar aan houdt, weet dat een brandmelding snel bij de brandweer komt, zegt Bosscher.

Gebouweigenaren krijgen een aantal adviezen. Zo wijst Vebon op het belang van een deskundige in een gebouw op het gebied van brandmeldinstallaties.

Vebon verwacht geen problemen bij het omzetten van aansluitingen. Voor nieuwe aansluitingen waarschuwt hij voor speciale regels. De Tweede Kamer zou eigenlijk morgen vergaderen over het Bouwbesluit en brandveiligheid. Dat debat is uitgesteld. De nieuwe datum is onbekend.

Reageer op dit artikel