nieuws

Bouwbeurs in omvang nog twee derde van show in hoogtijdagen

bouwbreed Premium

De omvang van de Bouwbeurs 2013 is nog slechts twee derde van wat tijdens de hoogtijdagen te zien was. In de eerste week van februari zijn in Utrecht negen hallen van de Jaarbeurs gevuld met 550 standhouders.

< vervolg van pagina 1

“Je moet je niet focussen op wat er niet is maar op wat er wel is”, vindt beursmanager Martijn Carlier. “Ik hoorde zeggen dat de bedrijven op de Bouwbeurs de winnaar zijn van straks. Zit ook wel wat in natuurlijk. De bedrijven die kiezen voor de Bouwbeurs zijn ook op andere terreinen heel bewust bezig met marketing. Ze onderscheiden zich op dit vlak.”

Carlier verwacht dit keer minder dan 100.000 bezoekers. Het exacte aantal? In 2011 trok het evenement 106.000 mensen. De beursmanager waagt zich niet aan een schatting. Mompelt: “Vergeet niet dat we al voor de derde keer een beurs in crisistijd hebben. VNU Exhibitions loopt ook in moeilijker tijden niet weg. De Bouwbeurs is onze belangrijkste beurs.”

De Bouwbeurs is in februari het podium waarop pluimen en prijzen worden verstrekt. “De cultuur in de bouw zie je echt veranderen. We verstrekken pluimen aan bedrijven die een voorbeeld geven, waar de komende veranderingen al werkelijkheid zijn geworden”, schetst Elco Brinkman, voorman van Bouwend Nederland en leider van de jury van de Nederlandse bouwpluim. Ook Karla Peijs, juryvoorzitter van de Nederlandse Bouwprijs, is enthousiast en roemt de hoge kwaliteit van de 137 inzendingen. “We vinden belangrijk dat de focus op de eindgebruiker wordt gericht. We moeten het hebben van creativiteit, van out of the box denken. Alleen zo kunnen we het sterk oprukkende oosten verslaan.”

In de categorie civiele kunstwerken behoort de Mozesbrug bij fort De Roovere in Halsteren tot de genomineerden van de Bouwprijs. “Een origineel ontwerp met respect voor de historische context van het fort”, jubelt de jury. Het ontwerp is van architectenbureau Paul de Ruiter. “De constructie komt wat geforceerd over door de betonnen balken die onder water moesten worden aangebracht. Aan de andere kant is de constructie ook weer bijzonder te noemen vanwege de materiaalkeuze in de vorm van verduurzaamd naaldhout.” Wie het fort nadert, ontdekt alles behalve een normale brug. Zonder natte voeten bereik je het fort via verzonken hardhouten traptreden. De brug strijdt om de prijs met de fietsverbinding over de A2 (tussen Maarssenbroek en Haarzuilens). De jury noemt het ontwerp van Aletta van Aalst “architectonisch opvallend” en “heel goed passen in het routeontwerp van de A2”. De brug verdwijnt met een slinger op natuurlijke wijze in het landschap.

Reageer op dit artikel