nieuws

Boskalis ziet baggerwerk goed scoren

bouwbreed Premium

Boskalis rekent erop dat de winst dit jaar 15 tot 20 miljoen hoger uitvalt dan drie maanden geleden nog werd verwacht. De resultaten bij een aantal baggerprojecten blijken verrassend goed.

Winstverwachting opgeschroefd

Het concern meldt “een goed derde kwartaal” te hebben afgesloten onder stabiele marktomstandigheden. Het orderboek heeft met 4 miljard euro aan werk een nieuw record bereikt. Dat is nog 300 miljoen euro meer dan medio dit jaar, toen ook al sprake was van een record.

De uitvoering en afwikkeling van een aantal baggerprojecten verloopt voorspoedig, klinkt als belangrijke verklaring voor het optimisme over de tweede helft van 2013.

De baggervloot had het afgelopen kwartaal een iets lagere bezetting dan in de eerste helft van dit jaar. De lichte afname komt voor rekening van de hoppervloot. De vloot van snijkopzuigers zou het hele jaar tot nu toe ongeveer even druk zijn geweest. Nieuwe belangrijke baggeropdrachten kwamen de afgelopen tijd onder meer binnengehaald in India en Zuid-Afrika.

In de droge infrastructuur (met onder meer de activiteiten van het voormalige. MNO Vervat) kreeg het bedrijf het na een relatief rustig eerste halfjaar iets drukker, al blijven de lokale en regionale inframarkt zwak. Eén opsteker voor de komende jaren is de recent in een consortium verworven megaorder voor de verbreding van de snelwegverbinding tussen Schiphol en Almere.

Opvallend zijn gesprekken om het 40-procentsaandeel in strategische partner Archirodon mogelijk te verkopen. Een partij uit het Midden-Oosten heeft zich hiervoor gemeld. Daarop is Boskalis gesprekken begonnen over een eventuele verkoop. Voor een goede prijs is die in elk geval bespreekbaar, verklaart een Boskalis-woordvoerder. Deze onderstreept ook dat Archirodon “niet in de etalage” staat. Archirodon doet veel in het Midden-Oosten op het gebied van civiele en maritieme infrastructuur (kademuren, steigers, terminals, zuiveringsinstallaties, dammen en rioleringen.

Reageer op dit artikel