nieuws

Bogro wil nieuwbouwmarkt op eigen kracht bestormen

bouwbreed Premium

Bogro werd deze zomer door oprichter André Groen teruggekocht van het Zweedse concern Vattenfall. Het verzelfstandigde installatiebedrijf uit Snelrewaard wil het maken op de nieuwbouwmarkt. Ook het onderhoud en de levering van cv-installaties aan particulieren wordt weer opgepakt.

Tijden zijn veranderd, luidt de nieuwe slogan van Bogro. “Dat geldt voor de markt, maar ook zeker voor ons bedrijf”, zegt Jan van Zijverden, die samen met Frank Luijcx de nieuwe directie van de installatiespecialist vormt.

Bogro (Boerenfijn en Groen) werd in 1973 opgericht als eenmanszaak en groeide uit tot een installateur met een omzet van circa 55 miljoen gulden. Elf jaar geleden verkocht oprichter André Groen zijn bedrijf aan concurrent Feenstra, die op zijn beurt niet veel later werd overgenomen door Nuon. Bij het energiebedrijf, tegenwoordig opgegaan in Vattenfall, was Bogro een vreemde eend in de bijt, zegt Van Zijverden. “Zij waren vooral geïnteresseerd in de consumentenactiviteiten. Nieuwbouw werd van ondergeschikt belang. Ze hadden er gewoon niets mee. Op een gegeven moment werden alle nieuwbouwwerknemers van Feenstra hier in Snelrewaard gestationeerd. Werk was er te weinig.”

Bovendien had de installateur te lijden onder de ambtelijke structuur binnen het energieconcern. “Voordat we een opdracht konden aannemen moesten we bij misschien wel tien mensen binnen het bedrijf om een handtekening vragen. Als nummer tien geen toestemming gaf, ging het niet door. Dat werkt niet.”

Verlieslatend

Als Vattenfall oprichter Groen deze zomer benadert met de vraag of hij Bogro wil terugkopen, is het bedrijf dan ook verlieslatend, volgens Van Zijverden. “Er moest elke maand geld bij.” Begin juli is de overname van het installatiebedrijf, inclusief twee vestigingen van Feenstra in Zuid-Nederland, een feit. De verzelfstandigde bedrijven hebben samen circa 125 werknemers en een omzet van ongeveer 20 miljoen euro. De leiding van de bedrijven kwam in handen van de voormalig Bogro-werknemers Van Zijverden en Luijcx, die ook een financieel belang hebben.

Direct na de overname werd er gesaneerd. Achttien werknemers verloren hun baan. Ook de ambtelijke structuur verdween. “We zijn teruggegaan naar de platte organisatie van vroeger. Er bestaan nu nog drie verschillende functies: directie, projectleiders en uitvoerders.” Onderdeel van de overeenkomst met Vattenfal is, dat Bogro niet alleen in de nieuwbouw maar ook in het onderhoud van cv-installaties actief mag zijn. Sinds deze zomer biedt de installateur weer onderhoudscontracten voor cv-ketels aan particulieren aan.

Nieuwbouw blijft echter de belangrijkste inkomstenbron. “Ongeveer 90 procent van onze omzet (14-15 miljoen in 2012, red.) komt voort uit het leveren van verwarming, ventilatie, koeling en regeltechniek voor seriematige woning- en utiliteitsbouw.” Een moeilijke markt. “Ach, de series zijn wat kleiner geworden, maar de grote jongen s bouwen gewoon door.”

Grote bouwers

Van Zijverden zit dezer dagen vooral met inkopers en directeuren van grote bouwers om tafel. De bestaande opdrachtgevers krijgen alle aandacht. “Toen het even wat minder ging, kregen zij te weinig aandacht, zijn we hen een beetje vergeten. Die blijven toch wel, dachten we. Zo werkt het dus niet. Je moet je opdrachtgevers in de watten leggen.” Bogro werkt als onderaannemer voor “vele” grote aannemers. Als het aan Van Zijverden ligt, worden er nog een aantal aan toegevoegd.

Oprichter Groen, die nog altijd tegenover het hoofdkwartier van Bogro woont, houdt voorlopig nog een oogje in het zeil. In 2015 is het belang van de drie aandeelhouders even groot. Op den duur zullen directeuren Van Zijverden en Luijcx Groen volledig uitkopen. Van Zijverden heeft daar geen haast mee. “Laten we het daar over een jaar of drie á vier nog maar eens over hebben.”

Reageer op dit artikel