nieuws

BIR besluit tot opzetten van concepten bibliotheek

bouwbreed Premium

De Bouw Informatie Raad (BIR) heeft besloten een conceptenbibliotheek op te zetten. Zo’n bibliotheek maakt virtueel bouwen met een Bouwwerk Informatie Model (BIM) mogelijk.

“Dat betekent de komende twee jaar fors investeren voor overheid en branche”, aldus Eric van den Broek, directeur van Breijn, het kenniscentrum van Heijmans. Hij maakte het besluit van de BIR bekend op een rondetafelgesprek, gehouden door Autodesk in het Adriaan Volkerhuis in Rotterdam.

Van den Broek: “Met ‘little bim’ binnen de bedrijven gaat het goed. Maar het bimmen in de keten is moeilijker. Daarvoor is een conceptenbibliotheek noodzakelijk.” Het is iets anders dan een bibliotheek met objecten. Een conceptenbibliotheek bevat digitale beschrijvingen van algemene typen en soorten fysieke objecten en ruimten. Ze zijn herbruikbaar en van toepassing op de hele levenscyclus van een bouwwerk. Met ‘grammaticale’ afspraken zoals van de Industry Foundation Classification (IFC) maken concepten het mogelijk om te bimmen.

“Eigenlijk moeten we het woord ‘bimmen’ vervangen door ‘virtueel bouwen’, dat sluit beter aan op het internationale begrip ‘virtual construction’”, aldus Van den Broek. Hij is volstrekt overtuigd van het nut van virtueel bouwen. Als voorbeeld noemde hij de A4 van Delft naar Schiedam. “Dat werk is tot en met het definitief ontwerp in 3D ontwikkeld met Navisworks. We slaan geen fysieke piketpaaltjes meer, maar sturen het heiwerk direct vanuit het informatiemodel aan. En we hebben bestaande kunstwerken gescand en het model aangepast.”

Volgens Van den Broek vinden veel partijen het moeilijk om informatie te delen. Virtueel bouwen levert geld op voor hele keten, maar daar zijn vertrouwen en samenwerking voor nodig. “De rolverdeling en de verantwoordelijkheden veranderen. Partijen kunnen elkaar behoeden voor faalkosten. We zijn samen eigenaar van het model, dat versterkt de informatieplicht”, zei René van der Sluis van L.M. van der Sluis Holding. Marco van der Ploeg, manager BIM bij adviesbureau ABT in Velp, voegde hieraan toe: “Houding en gedrag veranderen in de bouw. We kijken meer naar de schakels voor en achter ons in de keten.”

Sander Lijbers van Autodesk sprak van ‘de socialisering van de bouw’. “We gaan op andere manieren communiceren, willen informatie altijd en overal ter beschikking hebben. Daarom heeft Autodesk een ‘in the cloud’-strategie. Het gaat om het organiseren van informatie voor creëren, beheren en samenwerken.”

Reageer op dit artikel