nieuws

BIM vaker factor bij kredietverstrekking

bouwbreed

Banken zullen bij kredietverstrekking aan bouwbedrijven steeds vaker meewegen of de bewuste onderneming gebruikmaakt van BIM (Bouw Informatie Model).

Dat zegt Annemijn Fokkelman, sectorbankier infrastructuur en bouw bij ABN Amro. “Het is momenteel nog niet zo dat we geen krediet geven aan partijen die niet bimmen, maar we nemen het zeker mee in de besluitvorming”, benadrukt zij. Banken investeren bij voorkeur in goede projecten. Het gebruik van BIM levert volgens Fokkelman aantoonbaar courantere bouwwerken op. Bouwondernemingen die bimmen presteren bovendien beter, zo blijkt uit gisteren gepresteerd onderzoek, dat is verricht in opdracht van ABN Amro en Bouwend Nederland. Bimmers maken minder fouten, leveren kwalitatief betere projecten af en kunnen opdrachtgevers meer zekerheid bieden over prestaties, prijs en levertijd.

Vooralsnog zijn het echter vooral de grote bouwers die BIM omarmen. Ongeveer de helft van hen bimt momenteel. Bij de middelgrote aannemers ligt het percentage fors lager: 28 procent. Uitvoerende bouwbedrijven blijken er nauwelijks mee te werken. Zij zien BIM toch vooral als een kostbare software-investering die gepaard gaat met organisatorische veranderingen.

Fokkelman denkt echter dat ook het midden- en kleinbedrijf in de bouw er goed aan doet om BIM snel te gaan gebruiken.

“Een nieuwe, proactieve benadering van de bouwmarkt is urgenter dan ooit”, waarschuwt zij. “Vooral middelgrote bouwbedrijven kunnen alleen overleven als zij in staat zijn snel te anticiperen op nieuwe behoeften in de markt. BIM stelt bouwers in staat de samenwerking in de keten te vergroten en klantgerichter te opereren, met een duidelijke focus op de eindgebruiker. Hiermee verstreken bouwbedrijven hun onderscheidend vermogen en hun marktpositie.”

De Rijksgebouwendienst verplicht toepassing van BIM in 15 procent van zijn aanbestedingen. Verwachting is dat meer opdrachtgevers dat zullen doen.

Reageer op dit artikel