nieuws

BIM maakt alles transparant

bouwbreed Premium

BIM maakt alles transparant

Rob van Dorp spreidt zijn armen in een breed gebaar. “Dit is BIM!’’ roept hij geestdriftig. Hij bedoelt: een begrip met grote reikwijdte.

Het Facilitair Bureau, waarvan Van Dorp oprichter en directeur is, behoort tot de pioniers die met Building Information Modeling aan de slag gingen. Vijf jaar geleden stapte dit Rotterdamse bedrijf over op ontwerpen en uitwerken in 3D-BIM en is inmiddels vaste ketenpartner van corporaties, ontwikkelaars en bouwers.

Noodzaak

De overstap was een uit noodzaak geboren manoeuvre, vertelt Van Dorp. “De crisis dwong tot een antwoord op de vraag: hoe kunnen wij overleven én meerwaarde bieden.’’ De oplossing was een in Nederland nog nauwelijks bekende innovatie: BIM.

“Doordat we in BIM virtueel modelleren, worden alle afwijkingen in een vroeg stadium geconstateerd en verholpen. Normaliter vinden aanpassingen plaats tijdens de bouw, nu in het voortraject. Verspilling van tijd en geld wordt hiermee voorkomen,’’ legt Van Dorp uit. Dat is één winstpunt. Er zijn veel meer voordelen. Van Dorp: “BIM maakt het mogelijk gegevens te hergebruiken. Daarnaast werken alle partners in en met hetzelfde model dat continu beschikbaar is en altijd actueel. BIM is meer dan techniek. Het is ondermeer ook een communicatietraject.

Met 3D-model en animaties kun je een school, een blok woningen, een kantoorgebouw laten zien in de context van zijn omgeving, vanuit iedere hoek, ’s nachts en overdag. Alles is transparant, liegen kan niet meer. Zo neem je bezwaren van omwonenden vroegtijdig weg. Je kunt dankzij BIM een opdrachtgever een kant-en-klaar project én proces aanbieden van initiatieffase tot en met beheer en onderhoud. Tijdens al deze fasen heeft de opdrachtgever de mogelijkheid het project van binnen en buiten te beleven en waar nodig te corrigeren.’’

Precies

Bovendien kan met BIM een bouwproject 24/7 worden gevolgd. Van Dorp: “Je kunt bijvoorbeeld precies zien wat je in week 46 gaat bouwen en wanneer die elementen besteld moeten worden om exact op tijd op de bouw te arriveren. Met BIM werp je eigenlijk continu een blik in de toekomst.’’

Reageer op dit artikel