nieuws

Bijzondere eis aan bouw in Bloemendalerpolder

bouwbreed Premium

Onder een wel heel bijzondere voorwaarde staat minister Schultz woningbouw toe onder de rook van Schiphol. Projectontwikkelaars van de Bloemendalerpolder moeten potentiële kopers goede informatie geven over mogelijke hinder door vliegtuiggeluid.

“Dit plan is van groot belang voor de woning- en bouwmarkt”, schrijft minister Schultz over de Bloemendalerpolder. Ze gaat akkoord met de bouw van maximaal 2750 woningen in de buurt van Schiphol. De situatie noemt ze uniek. Dat vraagt om opmerkelijke voorwaarden. Die zijn er ook. Zo eist de minister dat toekomstige kopers goed geïnformeerd worden over mogelijke vliegtuigherrie. Ze wil dat ontwikkelaars of bemiddelende instanties daar duidelijk over communiceren in reclame-uitingen of verkoopbrochures.

De opmerkelijke afspraak mag de pret niet deren. Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland is trots op het bereikte resultaat dat na maanden van onderhandelen tot stand kwam. “Ieder zit nu in zijn eigen rol. Dat past bij de huidige tijd. De publieke partijen stellen de kwaliteitseisen en het is aan de ondernemersgeest van de ontwikkelaars om tot de mooiste inrichting met huizen, groen en water te komen.”

Ook Harm Janssen van Bouwfonds is enthousiast over de nieuwe overeenkomst tussen overheden en marktpartijen. “We zien de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder als een prachtige uitdaging. We gaan er voor zorgen dat natuur, recreëren en wonen fijnmazig op elkaar worden afgestemd. Let op mijn woorden: het wordt een bijzondere en gewilde woonomgeving”, luidt zijn verklaring in een persbericht.

Fluisterboot

Over de gebiedsontwikkeling die eind 2010 stilviel door de crisis zijn meer afspraken gemaakt. Zo moeten de woningen zo ver mogelijk van de nog te verleggen A1 komen. Tien procent van de woningen moet betaalbaar zijn voor mensen met lagere inkomens. Verder komen er 130 huurwoningen, een brede school, een sluis voor kleine sloepen en fluisterboten, een herberg en een haven. Het duurt tot zeker 2016 voor de eerste paal de grond in gaat.

Reageer op dit artikel