nieuws

Betonnen banden met elk een code voor boulevard Waalre

bouwbreed

In een boulevard langs de plas De Meeris in Waalre zijn 57 typen elementen van zelfverdichtend beton verwerkt. Dat dwong de aannemer ertoe met een digitaal legplan te werken.

De boulevard, een ontwerp van bureau Kragten in Herten, ligt tussen het water en de nieuwe wijk Hoogh Waalre. Den Ouden Aannemingsbedrijf uit Schijndel legde, in drie niveaus aflopend naar het water, vier sierlijke, betonnen bandenlijnen aan van 700 meter.

Gezien het grote aantal afwijkende elementen, zowel in afmeting als in straal, is bij het aanbrengen ervan gebruik gemaakt van een digitaal legplan. “Om te voorkomen dat de aannemer zou verzanden in een legpuzzel”, aldus Jan Hoeben van Via Futura, adviseur bij het project. Alle 304 elementen, met een lengte van 3 meter en een omvang van 60 bij 40 centimeter, kregen een eigen code corresponderend met het legplan. De antracietkleurige elementen zijn geleverd door de Nijmeegse Betonindustrie De Hamer. De onderste rij, aan het water, is direct op de daar geslagen damwand geplaatst. Hiervoor zijn op de wand stalen pennen gelast, waarop de betonelementen door middel van twee gaten aan de onderzijde zijn verankerd. Om de pen- en gatverbinding definitief te fixeren is door een gat aan de zijkant van het element mortel ingegoten.

De circa 200 meter lange boulevard (aanneemsom 400.000 euro) wordt in het midden onderbroken door een trappartij die het water inloopt. Tussen de hoger gelegen banden van de boulevard wordt gras ingezaaid, bij het water brengt de aannemer een halfverharding aan in de vorm van split.

Reageer op dit artikel