nieuws

Bacteriën dichten lekkages in bodem sluis bij Zeewolde

bouwbreed

Met bacteriën hoopt de provincie Flevoland problemen met wateroverlast rond de sluis De Blauwe Dromer bij Zeewolde te stoppen. Injecties met nutriënten zorgen ervoor dat bacteriën slijm produceren, waardoor kleimineralen samenklonteren en het lek opvullen.

Bedenker van het systeem is Deltares. “Een afdichting van 100 procent halen we niet, maar we gaan voor debietafname met een factor 5 tot 20”, vertelt Maaike Blauw, die de BioSealing-applicatie in Zeewolde voor het kennisinstituut begeleidde. Medio september zijn de nutriënten die de bacteriële activiteit moeten stimuleren, op elf plaatsen aan beide zijden van de sluis in de grond geïnjecteerd. Dat gebeurde op een diepte van 11 meter beneden NAP. Vanwege andere herstelwerkzaamheden rondom de sluis zijn de resultaten na twee maanden nog niet exact te meten. Voor de zekerheid laat aannemer B & P Bodeminjecties de injectielansen daarom tot maart staan. “Als het effect onvoldoende is, kunnen we in maart altijd opnieuw nutriënten injecteren.” Aannemer Van den Herik bereidt momenteel de overige herstelwerkzaamheden voor.

> PAGINA 10: BIOSEALING IN COMBINATIE MET TEXTIEL

Reageer op dit artikel