nieuws

Arnhem zoekt nieuwe liefde voor hart Rijnb oog

bouwbreed Premium

De stad weer een gezicht aan de rivier geven. Met dat doel startte Arnhem samen met stedenbouwkundigen en ontwikkelaars begin deze eeuw het ambitieuze project Rijnboog. Deze week namen MAB Development, BPF Bouwinvest en de gemeente na twaalf jaar afscheid van elkaar in het belangrijkste deelplan. ‘‘Teleurstellend’’, zegt zowel wethouder Elfrink als directeur Melchers van MAB.

Partijen bereikten geen overeenstemming over de grondprijs in deelproject Nieuwstraat, dat gelegen tussen het Kerkplein en de Rijnkade het hart van het Rijnboogproject vormt. Hier vormt de naoorlogse, verouderde bebouwing een barrière tussen de binnenstad en de Rijn. Nieuwe woningen, winkels, horeca en een ‘kunstencluster’ maken deel uit van het plan. ‘‘Ontzettend spijtig’’, noemt directeur Jos Melchers de stukgelopen onderhandelingen. ‘‘We hadden graag aan de nieuwe ansichtkaart van Arnhem willen bijdragen.’’

Aanpassingen

Dat toekomstbeeld van de stad aan de Rijn is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Het oorspronkelijke havenplan van de Spaanse stedenbouwkundige De Sola Morales onderging de nodige aanpassingen, maar verdween na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 uiteindelijk toch van tafel. ‘‘Toen waren we wel zo ver dat we een overeenkomst hadden’’, blikt Melchers terug. ‘‘Desondanks zijn we met nieuwe energie verder gegaan. De haven was immers niet het doel, maar een middel om de relatie tussen de binnenstad en de rivier te herstellen.’’

In het nieuwe concept stedenbouwkundig plan van Urhahn Urban Design, dat via ‘crowdsourcing’ samen met bewoners tot stand is gebracht, krijgt de oorspronkelijke Jansbeek weer een plek en sluit de hoogte van de bouwblokken beter aan op de bebouwing van de binnenstad. ‘‘Er zijn veel slagen gemaakt’’, overziet ook wethouder Gerrie Elfrink de afgelopen jaren. ‘‘Veel ambitie is gesneuveld, maar daar is realisme voor teruggebracht’’, vindt hij.

Financiële paragraaf

Melchers noemt het nieuwe plan geslaagd, al zaten gemeente en ontwikkelaars planinhoudelijk nog niet helemaal op een lijn. Verschil van inzicht bestond nog over de dichtheid van het programma en de aansluiting met de bestaande stad. ‘‘Maar daar waren we wel uitgekomen’’, stelt Melchers. ‘‘De samenwerking is gestrand op de financiële paragraaf. Inschattingen en taxaties liepen te ver uit elkaar. We hebben de gemeente er niet van kunnen overtuigen dat er andere taxaties gemaakt hadden moeten worden.’’

Wethouder Elfrink kijkt inmiddels hoopvol vooruit. ‘‘Dit project ligt goed in de markt. We zijn nu weer ‘vrijgezel’, vrij om met de rest van de wereld te praten.’’

Reageer op dit artikel