nieuws

Amerikaanse interesse voor duindijk Ten Cate

bouwbreed Premium

Duindijken van Ten Cate Geosynthetics beschermden de Amerikaanse kustplaats Ocean City tegen orkaan Sandy. De staat New Jersey wil nu ook op andere plekken zogenoemde geotubes laten plaatsen. “Er worden gesprekken gevoerd”, zegt woordvoerder Jaap de Carpentier Wolf van Ten Cate.

Voor de kust van Ocean City werd in 2010 een duindijk met een lengte van 16 kilometer aangelegd. “Sandy was de eerste echte test”, zegt De Carpentier Wolf. De dijk heeft het wassende water weerstaan, bleek toen de storm was opgetrokken. Of dat ook voor de andere geotubes – enkele tientallen kilometers – langs dit deel van de Amerikaanse oostkust geldt is nog niet te zeggen.

“We proberen toegang tot de gebieden te krijgen. Maar zover we kunnen nagaan, hebben ze het allemaal gehouden.”

De geotube is een lange textiele slurf gevuld met zand. De langwerpige duindijk van waterdoorlatend geotextiel, wordt via vulopeningen volgepompt met zand of baggerspecie. De Carpentier Wolf: “Het klinkt in en wordt als het ware zandbeton.” Vervolgens verdwijnt het hele pakket onder een laag afdekgrond of zand die wordt vastgehouden met een grondverankeringsmat. Door orkaan Sandy kwam de duindijk in Ocean City bloot te liggen. “Maar de geotubes zijn niet beschadigd.”

De stormbestendige duindijk wekt de interesse van meer overheden in de Verenigde Staten. “Toen president Obama New Jersey deze week bezocht is hij er overheen gevlogen.” De staat New Jersey overweegt nu om de waterkeringen van Ten Cate ook op andere locaties aan te leggen. “Er worden gesprekken gevoerd.”

Hoewel de dijk in zijn huidige vorm goed gewerkt heeft, is de kans groot dat de geotubes in het vervolg worden gestapeld. “Het waterpeil steeg circa 3 meter en de golven waren soms wel metershoog. De duindijk heeft het goed gehouden en de golfkracht gebroken, maar het water klotste er wel overheen. Als je de geotubes stapelt bestaat dat probleem niet meer.”

Reageer op dit artikel