nieuws

Adriaan van Erk neemt BTE over

bouwbreed

De BTE Groep wordt volledig overgenomen door de Adriaan van Erk Groep. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het betonconcern was al enige tijd op zoek naar een nieuwe investeerder. “We hebben de afgelopen maanden met verschillende partijen gesproken”, zegt algemeen directeur Bart van Melick. “De laatste maanden zaten we alleen met Van Erk om de tafel.” BTE en Adriaan van Erk hebben ongeveer twee maanden gewerkt aan de overname. Het bouwconcern uit Bergambacht stelde drie strenge voorwaarden, zegt bestuurder Piet Janssen van FNV Bondgenoten. “Er moest een akkoord zijn met de banken en de verhuurders van bedrijfspanden moesten hun huurprijzen naar beneden bijstellen.” Bovendien werd in overleg met Van Erk een reorganisatieplan opgesteld, dat eind oktober openbaar werd. Onderdeel hiervan is het schrappen van 220 van de circa duizend arbeidsplaatsen. Daarnaast worden de vestigingen in Alphen aan den Rijn en Beek gesloten. De afgelopen weken werd koortsachtig gewerkt aan een sociaal plan voor de ontslagen werknemers. Zonder dat kon de overname niet doorgaan. Het resultaat is met een c-factor van 0,35 matig, vindt Janssen. “Het merendeel van het personeel is wel akkoord gegaan.” Volgens Van Melick, die directeur blijft, staan er voorlopig geen nieuwe reorganisaties op de agenda. “We hebben natuurlijk nog wel te maken met een zeer moeilijke markt.” Voor komend jaar verwacht de algemeen directeur dan ook een “forse” omzetkrimp. Precieze cijfers wil hij niet geven. “Het zal ergens tussen de 5 en 10 procent liggen.”

De BTE Groep, voluit Bouw Toeleveringsindustrie Europa, bestaat uit veertien betonbedrijven. Bekende namen zijn onder meer Romein Beton, De Hamer en Kemper Keerwanden. De ondernemingen hebben samen een omzet van circa 185 miljoen euro (2011) en zijn actief in Nederland, Duitsland en België.

Adriaan van Erk en BTE hopen de overname de komende weken af te ronden. De directie van de Adriaan van Erk Groep was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel