nieuws

Woning van veertig jaar krijgt label A++

bouwbreed Premium

In het Utrechtse Montfoort worden tien grondgebonden woningen van veertig jaar oud opgewaardeerd naar een energieprestatie van A++. Dit gebeurt volgens betrokken partijen voor het eerst in Nederland.

Active House-concept ook voor bestaande bouw

Het voor dit soort woningen hoge energielabel wordt gerealiseerd volgens het zogeheten Active House-principe. Dit renovatieconcept is ontwikkeld door dakvensterfabrikant Velux en binnenklimaatspecialist Danfoss. De renovatie van de woningen, nu nog met energielabel E, moet zowel de totale vraag naar energie in de woning als de uitstoot van CO 2 tot een minimum beperken. De reductie in aardgasequivalenten kan na de ingrijpende vernieuwing meer dan 60 procent bedragen. Om dit te bereiken worden de daken vernieuwd (Rc-waarde 4,5 m 2 K/W) en nieuwe kozijnen met drielaags glas geplaatst. De isolatie van gevels en vloeren levert Rc-waarden op van respectievelijk 3,5 en 3,0.

De woningen worden voorzien van lagetemperatuurverwarming, met een warmtepomp op buitenlucht. Hiervoor zijn dus geen boringen nodig. Daarnaast worden zonnepanelen en boilers geplaatst. Een van de uitgangspunten van het Active House-concept is dat het naast goede energieprestaties de bewoners ook meer leefruimte, daglicht en een goed binnenklimaat biedt.

Aantonen

Voor het project De Poorters van Montfoort, eigendom van woningcorporatie GroenWest, is het concept nader uitgewerkt door de Bouwhulpgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs. BAM Woningbouw is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie. Corporatie GroenWest wil met het project in Montfoort aantonen dat het Active House-principe niet is voorbehouden aan nieuwbouw, maar ook heel goed in bestaande bouw te realiseren is. Het doel van de corporatie is daarom vooral kennis en ervaring opdoen met ingrijpende energetische verbeteringen aan bestaande woningen.

GroenWest heeft eerder al 82 woningen gerenoveerd en opgewaardeerd naar energielabel A. Bij normaal groot onderhoud, stelt de corporatie, komen dergelijke woningen meestal niet verder dan label C.

Vanwege de ligging van de woningen, maar vooral ook omdat het ruime woningen betreft die een hoge toekomstwaarde hebben, heeft GroenVest besloten tien woningen naar een nog hogere energieprestatie te tillen. Hoe hoog de investering in de woningen bedraagt, is niet bekendgemaakt. Wel dat een huurverhoging onvermijdelijk is, maar dat deze meer dan gecompenseerd wordt door winst in energielasten.

Reageer op dit artikel