nieuws

Verkeer rijdt door bij renovatie brug

bouwbreed Premium

Hoe kun je de verbindingen tussen de hangers en de boog van een brug vervangen terwijl het verkeer erover voortraast? Voor die opgave zag Rijkswaterstaat zich gesteld bij de renovatie van de boogbrug in de A2 bij Beek (Limburg). De nieuwe verbindingen over de oude heen monteren bleek een goede oplossing.

De oude verbindingen bleken onderhevig aan vermoeiing, doordat ze erg stijf waren. Als het b rugdek door de verkeersbelasting vervormt, buigen de hangers mee. Dit veroorzaakt spanningen, die tot de vermoeiing hebben geleid. Rekstrookmetingen hadden dit aangetoond.

Eerst de bestaande verbindingen verwijderen en daarna nieuwe maken bleek niet mogelijk. Ze moesten intact blijven totdat alle nieuwe waren aangebracht, zowel bij de bogen als bij het brugdek. Technisch was de grootste uitdaging een versterking te ontwerpen die de constructie wel sterker maakte, maar niet stijver. Verder was van belang dat zowel het trein- als wegverkeer zo min mogelijk gehinderd mocht worden.

Uiteindelijk heeft aannemerscombinatie Victor Buyck-Iris dus over de bestaande verbinding een nieuwe gemaakt. Deze nieuwe verbindingen zijn zichtbaar als ‘oren’ aan de boog. Aan de onderzijde, de verbinding van de hanger met het dek, zijn de nieuwe verbindingen in de hangers gemonteerd. Nadat alle verbindingen waren aangebracht, zijn de ‘oude’ verbindingen doorgezaagd.

Rijkswaterstaat noemt de ‘oren’ een technisch geschikte én praktische oplossing om de hanger-boogverbinding te vervangen zonder hinder voor weg- en spoorverkeer.

De brug bij Beek is één van de veertien boogbruggen in Nederland die een renovatiebeurt krijgen. Per dag rijden nu ongeveer 60.000 voertuigen over de boogbrug bij Beek. In 2030 zijn dat er naar verwachting zo’n 80.000, aldus woordvoerder Jeroen Stein van Rijkswaterstaat. De kunstwerken kampen alle met vermoeiingsverschijnselen als gevolg van meer en zwaarder v erkeer. Door renovatie gaan ze 30 jaar langer mee.

Reageer op dit artikel