nieuws

Tweedeling in alle vastgoedsegmenten

bouwbreed Premium

De tweedeling in de markt voor winkels, bedrijfsruimten en kantoren zet door. Vastgoedbeleggers zoeken hun toevlucht in de topsegementen van onroerend goed en verliezen steeds meer hun interesse in de secundaire markt.

ING-bureau: Kansen alleen op toplocaties

Het ING Economisch Bureau signaleert deze ontwikkeling in alle vastgoedsegmenten. Na de kantoren, krijgt ook de winkelmarkt in toenemende mate te maken met het leegstandsspook. De neergang krijgt vaart door de economische crisis. De effecten daarvan komen bovenop die van de toenemende verkoop via internet. Winkelbedrijven gaan in grote aantallen failliet. Strategieën van beleggers om de focus te verleggen van kantoren naar winkels, zullen ze waarschijnlijk maar beperkt vooruit helpen. De vraag naar winkelruimte blijft flink achter bij het aanbod. En de winkeliers die het volhouden, verdienen minder, wat de huren onder druk zet.

A-locaties

De winkelleegstand is geconcentreerd in kleine en middelgrote plaatsen en op secundaire locaties in steden. Drukke winkelstraten met veel passanten blijven kansen bieden. Grote, internationale, ketens blijken per se op dit soort A-locaties te willen huizen. In deze omgevingen zouden zowel winkels in de categorie “veel voor weinig” als die in het luxere segment kunnen blijven gedijen.

De bedrijfsruimtemarkt vertoont een regionaal gevarieerd beeld met enerzijds leegstand en anderzijds tekorten. Topregio’s zijn Rotterdam en Noord-Brabant, waar het aanbod achterblijft bij de vraag. In de rest van het land is sprake van een flink overaanbod. Gebruikers voor leegstaande objecten blijken moelijk te vinden. Daardoor ziet de onderzoeksafdeling van de bank de huurprijzen dalen, onder meer in de regio Amsterdam-Schiphol en Utrecht.

Financieringsproblemen maken het moeilijk nieuwe objecten te ontwikkelen, zien ze bij ING. Dat geldt ook voor de bedrijfscomplexen in de topregio’s waar de markt naar snakt. Wie deze desondanks van de grond krijgt, zou kunnen rekenen op “prima aanvangsrendementen”.

Ten aanzien van de kantorenmarkt valt de constatering op van een “licht” dalende voorraad. De herbestemmingsopgave komt op gang.

Reageer op dit artikel