nieuws

TU Delft heeft geld Bouwkunde-pand nog niet definitief

bouwbreed Premium

De TU Delft mag de 25 miljoen euro van het Rijk voor een nieuw onderkomen voor de faculteit Bouwkunde houden. Voorlopig. Want het Rijk geeft zich niet zomaar gewonnen.

De universiteit haalde zijn gelijk in een rechtszaak tegen de terugvordering. Maar het ministerie van OCW heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank.

Staatssecretaris Zijlstra eiste het geld eind 2010 terug omdat de faculteit het niet heeft besteed aan nieuwbouw. Het nieuwe onderkomen werd het voormalige hoofdgebouw van de TU, een rijksmonument uit 1920. Dat onderging een grondige verbouwing en uitbreiding. Werkzaamheden die qua omvang zeker vergelijkbaar zijn met nieuwbouw, zo menen ze in Delft.

Het herontwikkelde pand met in totaal 37.000 vierkante meter vloeroppervlak, blijkt de faculteit op het lijf geschreven. De renovatie kreeg ook lof kreeg omdat een belangrijk beeldbepalend monument hiermee nieuw leven werd ingeblazen.

OCW-staatssecretaris Zijlstra voert aan dat de bijdrage alleen was bedoeld voor een nieuw gebouw. Dat moest het oude vervangen dat in het voorjaar van 2008 afbrandde. De rechtbank oordeelt echter dat de faculteit wel degelijk een nieuw gebouw heeft zoals dat in de subsidievoorwaarden staat omschreven.

Zijlstra wil met de 25 miljoen euro gaten dichten in de OCW-begroting. Volgens de TU heeft de uiteindelijke afloop van de zaak geen gevolgen voor het onderwijsbudget.

Reageer op dit artikel