nieuws

Tentconstructies naar een hoger plan

bouwbreed

Met een grote tentconstructie zal het netwerk Textile Architektur op vakbeurs Bau in München de mogelijkheden van membraanconstructies tonen.

Anders dan bij de vorige editie van BAU ontleent het 200 vierkante meter grote paviljoen haar sterkte niet aan lucht die onder hoge druk wordt ingeblazen, maar aan aluminium spanten. Het gaat initiatiefnemer Lars Meess Olsohn van het netwerk er niet om alles te vervangen door zeildoek, maar de verschillende materiaalsoorten slim samen te laten werken.

Het netwerk Textile Architektur is een samenwerkingsverband van zo’n 25 vooral Duitse bedrijven, gespecialiseerd in het bouwen van membraanconstructies. Daar zitten garenfabrikanten bij, doekproducenten, maar ook staalproducenten en ingenieursbureaus. Om een open discussie te waarborgen, worden geen directe concurrenten tot het netwerk toegelaten, maar alleen bedrijven die een aanvullende dienst leveren ten opzichte van de bestaande partners.

De jongste constructie die binnen het netwerk werd gerealiseerd, was een groot geveldoek voor een nieuw pand van chemiegigant Henkel. Daar trad uiteindelijk de drukker uit het netwerk op als risicodragend hoofdaannemer, omdat de bedrukking van het doek het meest kritische deel van de constructie bleek. De afbeelding moest op de millimeter nauwkeurig aan beide zijden op het reusachtige doek worden aangebracht, omdat het van twee kanten te bekijken moest zijn.

In het 200 vierkante meter grote paviljoen op de vakbeurs Bau 2013 zullen bijna alle partners van het netwerk hun nieuwste producten en technieken laten zien. Behalve dat München met de beurs in januari een enorm podium biedt, is de Beierse hoofdstad volgens Meess-Olsohn om nog een andere reden belangrijk. De bouw van het stadion voor de Olympische Spelen van 1972 gaf een enorme impuls aan de ontwikkeling van textiele bouw en architectuur.

Reageer op dit artikel