nieuws

Stivad wil af van onduidelijkheden over waarde vastgoedbeleggingen

bouwbreed Premium

De database van de Stichting Vastgoeddata (Stivad) groeit. De deelnemende vastgoedbeleggers geven elkaar langs deze weg gedetailleerde informatie over alle transacties. Zo krijgen ze onder meer een beter zicht op wat vastgoed echt waard is.

Dit is van belang voor allerlei beslissingen die over de beleggingen nodig zijn, weet Stivad-directeur Pieter Jager. Van de bepaling van de waarde van portefeuilles tot, belangrijk, beslissingen over investeringen en de toekomst van panden.

De achttien institutionele beleggers die aan de wieg stonden van het initiatief meldden over 2011, het eerste jaar waarover de jonge database zijn licht laat schijnen, een gezamenlijk transactievolume van 1 miljard euro. Dat is ongeveer 20 procent van het totaal. De groep heeft juist als nieuw lid Q-park mogen noteren, een belangrijke ontwikkelaar, financier en beheerder van parkeergarages.

Kadaster

Volgens Jager is betere informatie essentieel voor vastgoedtaxaties. Anders dan over de verkoop van particuliere woningen, weet hij, is bij het Kadaster geen goede informatie op te vragen over beleggingen in onroerend goed. “Het ontbreekt aan voldoende referenties om taxaties te kunnen valideren.” Vaak worden, geeft hij als voorbeeld, ook helemaal geen afzonderlijke panden verhandeld maar hele portefeuilles. Of zitten panden in een vennootschap.

Door de beoogde transparantie over de diverse transacties en alles wat daarbij hoort, moet betere beslissingen mogelijk maken beleggingspanden. Gebouwen zoals kantoren die vrijwel zonder toekomst zijn, kunnen ook moeilijker onrealistisch gewaardeerd blijven waardoor een transformatieopgave wellicht eerder op gang komt.

Stivad registreert deals van zijn leden tot in detail. Van de koopsom en de kosten koper tot huurcontracten, locatie en kwaliteit. “Wij registreren ook wat kennelijk wordt betaald voor een gebouw met een bepaalde bezettingsgraad.”

Reageer op dit artikel