nieuws

Stationshal omgedoopt tot kapsalonbakje

bouwbreed

De nieuwe Rotterdamse stationshal is wegens zijn glimmende, gebobbelde dak op een architectuurforum omgedoopt tot ‘het kapsalonbakje’ – naar het aluminium kuipje waaruit het mengsel van döner kebab, patat, kaas, sla en mayonaise wordt gegeten. Projectarchitect Marcel Blom (Team CS) vindt het best.

Geen probleem met een bijnaam?

“Nee, er werd ook al gepraat over de ‘patatzak’ en de ‘haaienbek’. Die laatste vonden we wel goed passen.”

Maar ‘kapsalonbakje’: je kunt chiquer bedenken.

“Ik vind het wel creatief bedacht. Dát er een bijnaam zou komen was te verwachten. Uniek toch dat er dagelijks duizenden mensen dwars door een werk in aanbouw lopen. Dan wordt alles besproken.”

Is het per ongeluk gebeurd, al die bobbels?

“Nee, zo werkt dat niet. Het is precies uitgevoerd zoals wij het wilden.”

Het stond zo in het bestek: gebobbeld lassen?

“Nee, het is gewoon een materiaaleigenschap. We hebben gekozen voor dunne RVS-platen van 0,4 millimeter die waterdicht aan elkaar worden gefelst. Het uitzetten en krimpen waarmee dat gepaard gaat, zorgt voor het bobbelen.”

Sommige mensen lijken er aan te moeten wennen. Vindt u het zelf mooi?

“Ja, heel mooi. Het zorgt ervoor dat het licht prachtig breekt op dat enorme oppervlak. Het is toch een heel groot gebaar dat je hier maakt. Door de beweging in het materiaal leeft het gebouw en weerkaatst het licht van alle kanten.”

Trekt het strak bij koud weer?

“Nee, de deukjes gaan in het materiaal zitten. Kou verandert daar niets aan.”

Wat denkt u, zou het beklijven: ‘kapsalonbakje’?

“Het bekt niet echt goed, hè?”

Gelukkig niet?

“Tja, het is toch een verkeerde associatie, zo’n bakje van aluminiumfolie. Wacht maar tot het gebouw helemaal klaar is, dan hoor je niemand er meer over.”

Edo Beerda

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels