nieuws

Schreeuw om lage btw wordt luider

bouwbreed Premium

De toekomstige oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks pleiten voor toepassing van het lage btw-tarief op onderhoud. VVD en PvdA moeten daar goed naar luisteren, vindt de Aannemersfederatie.

‘Liefdesbetuigingen zijn onvoldoende’

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben de vier Lenteakkoordpartijen een dringend beroep gedaan op het kabinet om het lage btw-tarief voor onderhoud in te voeren. Zij volgen daarmee de oproep vanuit de bouw die dit als een van de mogelijkheden ziet om de bouw weer aan de gang te krijgen. Zeker nu de btw naar 21 procent is verhoogd, vrezen velen in bedrijfleven en politiek dat de toch al zwaar getroffen bouw nog verder in het slop raakt.

Zelfs hadden de vier al bedacht waar het grootste deel van de dekking van hun voorstel vandaan moet komen. Het lage btw-tarief scheelt de overheid naar schatting 226 miljoen euro. Verhoging van de wegenbelasting voor vervuilende auto’s levert 130 miljoen op en invoering van stortbelasting 70 miljoen. Het gat is dus beperkt tot 26 miljoen.

Aannemersfederatie Nederland is blij dat die partijen begrijpen dat alleen maar maatregelen op lange termijn onvoldoende zijn om de sector die als motor voor economische groei wordt gezien, weer op gang te krijgen. Nu is echter de beurt aan VVD en PvdA. “Ook die partijen hebben hun liefde aan de bouw verklaard. Maar met liefdesbetuigingen alleen komt de sector geen stap verder en gaat de afbraak in rap tempo verder”, aldus de branche-organisatie.

Ongeloofwaardig

Gehoopt wordt dat in ieder geval de PvdA oog zal hebben voor de maatregel. Die hoop is gebaseerd op het feit dat in augustus de partij nog een plan ‘Banen voor de bouw’ heeft gelanceerd waarin het lage btw-tarief een uiterst belangrijke plaats innam. De PvdA-fractie met daarin voormalig voorzitter van FNV Bouw John Kerstens zou zich volgens meer organisaties ongeloofwaardig maken als ze dat idee ineens laat vallen. De btw-verlaging heeft zich in het verleden al bewezen als simpel en doeltreffend instrument.

Reageer op dit artikel