nieuws

Rivierprojecten stukken goedkoper

bouwbreed

Goedkoper, sneller en slimmer. Dat is in een notendop Ruimte voor de Rivier met nog 560 miljoen euro aan werk op de planken. “Ik maak een welgemeend compliment naar aannemers”, zegt Ingwer de Boer, directeur van het miljardenprogramma Ruimte voor de Rivier.

Rivieren verbreden. Dijken verhogen. Extra geulen graven. Het klinkt eenvoudig, maar het is een juristenkarwei. Voor er één schop de grond in gaat ben je op zijn minst een gang naar de Raad van State rijker. Het is kenmerkend voor het veiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, waarvoor sinds 2006 ongeveer 200 gezinnen en boeren moeten wijken. Elk plan wordt aangevochten.

Het programma van tientallen projecten van samen pakweg 2,3 miljard euro loopt tegen zijn einde. Qua budget en planning ziet er nog steeds goed uit. “We liggen volop op stoom”, vat Ingwer de Boer van Rijkswaterstaat samen. “We verwachten dat staatssecretaris Joop Atsma binnen een maand besluit over de drie laatste rivierdijkversterkingen bij de Rijn.”

Reuzentempo

Hoewel de deadline van 2015 nadert, is pas 40 procent van de projecten gegund. In een groot aantal gevallen is de Raad van State aan zet. Zestig procent van de projecten komt nog op de markt. Niet wat veel waterbouwopdrachten tegelijk? Valt wel mee, beschouwt De Boer. “Zeker als je het vergelijkt met het jaarlijks aantal snelwegprojecten. Wij zetten elk jaar 200 miljoen euro aan projecten weg. In de wegenbouw gaat er elk jaar 2 miljard euro om. De impact van ons programma in de hele gww-sector ligt onder de tien procent. ”

De directeur erkent wel dat de tijdsdruk voor een groot deel ligt bij de aannemers. “Er wordt weleens gezegd dat het niet eerlijk is dat de besluitvorming jaren duurt en dat de markt zich daarna moet uitsloven om de veiligheid in 2015 te garanderen. Maar het leuke is dat aannemers zelfs sneller werken dan wij hadden verwacht. Als ze eenmaal aan de gang zijn, werken ze lekker hard door en bouwen ze in reuzentempo. Dat zie je ook terug bij de aanbesteding van het project bij Lent. Dankzij de creativiteit van de markt zijn we daar toch eerder klaar. Ja, ik maak aannemers daar graag een welgemeend compliment voor. Wij hebben natuurlijk ook geleerd van het verleden. We weten nu dat we richting de bewindspersoon en de Kamer realistischer moeten plannen,” aldus de programmadirecteur.

Slim

Snel kunnen werken is een belangrijk gunningcriterium van Ruimte voor de Rivier. De Boer spreekt van een win-winsituatie. “Een aannemer wil ook snel klaar zijn. Hij wil zijn handen zo snel mogelijk vrij hebben voor een volgende klus.”

Blij wordt hij ook van een andere constatering: aannemers tonen zich inventief. Die slimheid openbaart zich vooral bij het grondverzet. Op zichzelf is dat niet verwonderlijk omdat het binnen het programma om 30 miljoen kuub grondverzet gaat. “Een bedrijf dat het grond ergens anders kan toepassen, behaalt daar direct voordeel mee. Dat zag je bijvoorbeeld bij Deventer waar een combinatie van Boskalis en Van Hattum en Blankevoort grond hergebruikt voor een windmolenproject bij Urk. Die slimheid verbaast me overigens niet. Om die reden besteden we sommige projecten juist ook in één keer aan.”

Voldoende tijd

Hoe dan ook, de klus is nog niet geklaard. Komend jaar komt er nog voor bijna 600 miljoen euro aan opdrachten aan de markt. Het project Veessen – Wapenveld is aan de orde van de dag. Waterbouwers kunnen zich inschrijven tot eind november. Rijkswaterstaat gunt de opdracht met design en construct- elementen in mei 2013. “De markt wil voldoende tijd. Daar houden wij graag rekening mee.” Voor dertig procent van de opdrachten gaat de aanbestedingsprocedure later van start. In 2013 volgen de opdrachten voor Cortenoever – Voorsterklei en Kampen met de bypass.

Combinaties

Kleine aannemers maken ook kans, zegt De Boer, er zitten ook projecten bij van ongeveer 2 miljoen. De markt heeft dat in de gaten. Gemiddeld dingen vijf partijen – bijna altijd combinaties – mee naar een opdracht.

Dan nog één vraagje. De crisis komt De Boer vast niet slecht uit. Hoeveel goedkoper is hij uit? “Inschrijvingen liggen 20 tot 30 procent lager dan de raming. Bij vernieuwende projecten is dat verschil veel kleiner.”

Over een half jaar moet blijken of De Boer zelfs geld overhoudt. Hij wil niet op de zaken vooruitlopen. “Maar laat ik het zo zeggen: ik vertrouw op een mooie plaat.”

Reageer op dit artikel