nieuws

‘Rabobank maakte Eurocommerce kapot’

bouwbreed Premium

De Rabobank heeft Eurocommerce “willens en wetens” kapotgemaakt. Dat zegt voormalig directeur Ger Visser in NRC Handelsblad.

Rond september vorig jaar kreeg Visser de boodschap van Rabobank dat de bank haar geld terug wilde zien. De in mei failliet verklaarde projectontwikkelaar Eurocommerce had een schuld van bijna 300 miljoen euro bij Rabobank en dochterbedrijf FGH. Visser wilde twee jaar om panden te kunnen verkopen en leningen terug te kunnen betalen.

Die tijd kreeg hij niet. Woedend is hij daarover. “We hebben een relatie van 39 jaar. Ze hebben makkelijk 100 miljoen aan me verdiend. En van de ene op de andere dag hebben ze me de nek omgedraaid. Ze hebben me naar de gaskamer gestuurd, zo voelt het. ”

Eurocommerce had gered kunnen worden, meent Visser. Het bedrijf had 45 miljoen euro aan huurinkomsten. En in 2010 werd nog een winst gehaald van 20 miljoen euro.

En de bank wist volgens Visser dondersgoed hoe hij al die jaren heeft gewerkt. “De bank is vanaf de oprichting in 1972 mijn huisbankier. Rabo is meegegroeid met de onderneming. De Rabo kent als geen ander de balansen, de rekening-courantverhoudingen van Eurocommerce, de dochterondernemingen en bestuurders en eigenaar.”

Dat Eurocommerce huurcontracten zou hebben vervalst om aan leningen te komen, wil hij graag nuanceren. “Als ik juridisch, volgens de regels van de wet, fouten heb gemaakt, dan is dat op aandringen van de commerciële mensen van de bank”, reageert Visser. Volgens hem drongen “commerciële medewerkers” van de banken er op aan om huurcontracten “te forceren” om zo het risico voor de banken te verkleinen. “Op aandringen van commerciële medewerkers hebben wij een aantal huurovereenkomsten opgegeven die later voorbarig bleken te zijn danwel anders ingevuld werden.”

Het bedrijfsmodel van Eurocommerce bleek niet bestand tegen de crisis, stelden de curatoren onlangs. De panden daalden enorm in waarde, de huurinkomsten zakten in en de leegstand steeg naar 46 procent. De projectonwikkelaar was niet meer in staat de banken en ook bouwbedrijven die bezig waren met nieuwe gebouwen te betalen. Daarvan had bijvoorbeeld Volker Wessels last.

Reageer op dit artikel