nieuws

Proef met uitvoerder op afstand

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaar Bohemen zet camera’s op de bouwplaats in plaats van een uitvoerder.

Camera’s op bouwplaats nemen werk over

Eenvoudige woningen kunnen prima zonder uitvoerder worden gebouwd, meent projectontwikkelaar Bohemen. Deze week bouwt het bedrijf in Aalsmeer voor het eerst woningen met een “realisatiebegeleider” die op afstand meekijkt.

Bohemen bouwt al een paar jaar woningen zonder tussenkomst van een aannemer. De ontwikkelaar maakt rechtstreeks afspraken met toeleveranciers en onderaannemers, die één voor één op de bouwplaats hun werk uitvoeren, aan de hand van BIM en een strakke planning.

De uitvoerder, bij Bohemen “realisatiebegeleider” geheten, is hierbij zo min mogelijk nodig. Om de uitvoerdersfunctie verder te minimaliseren, plaatst Bohemen hekken met een tourniquet rondom de bouwplaats. Ook worden camera’s neergezet waardoor de projectleider op afstand toezicht kan houden. Elke partij die werk uitvoert, kan alleen op de bouwplaats komen met een pasje.

Besparing

“De belangrijkste reden waarom we dit doen, is dat er dan op de bouw ook geen uitvoerder meer aanwezig hoeft te zijn om alles in de gaten te houden”, zegt Bohemen-directeur Stan Roestenberg. “We kunnen hierdoor bij kleine projecten efficiënter met de tijdsbesteding van uitvoerders omgaan.” De projectontwikkelaar mikt op een besparing van 10 tot 15 procent per woning door het schrappen van een aannemer en een uitvoerder.

De extra bouwplaatsvoorzieningen kosten volgens Roestenberg 300 à 400 euro in de week. “Als je dat afzet tegen de kosten van een uitvoerder, haal je het er gemakkelijk uit.”

Bohemen hoopt binnenkort software te hebben ontwikkeld waardoor via de toegangspasjes de tijdsbesteding van de toeleveranciers en de voortgang van het project inzichtelijk wordt.

> pagina 7: geen aannemer nodig en ook geen uitvoerder

Reageer op dit artikel