nieuws

Personeel Volker wijst sociaal plan af

bouwbreed Premium

Volker Wessels moet met een betere vertrekregeling komen voor de driehonderd werknemers die bij de verschillende reorganiserende dochterbedrijven overbodig zijn geworden.

Werknemers willen liever hogere vertrekvergoeding dan begeleiding naar andere baan

Dat is de uitkomst van de ledenraadplegingen die FNV Bouw en CNV Vakmensen afgelopen week hebben gehouden.

Een grote meerderheid van de werknemers van de Volker Wessels-bedrijven vindt het eindbod dat twee weken geleden werd gepresenteerd, onvoldoende. Dat eindbod voorzag vooral in langdurige en intensieve begeleiding naar ander werk en een ontslagvergoeding van 0,9 maal de kantonrechtersformule in het geval geen nieuwe baan gevonden wordt.

Volgens onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw hebben veel medewerkers echter inmiddels zo weinig vertrouwen in de leiding van Volker Wessels dat ze liever met een hogere ontslagvergoeding vertrekken dan dat ze door de bouwer geholpen worden bij het vinden van een andere baan.

“Een grote groep werknemers wil geen band meer met het bedrijf”, aldus Crombeen. “Ze zitten er niet op te wachten om nog eens twee jaar verbonden te zijn aan deze onderneming. Ze willen gewoon een fatsoenlijke ontslagregeling.”

Ruimte

De werknemers zien de voorgestelde regeling ook niet zitten, omdat ze vrezen dat Volker Wessels hen afscheept met rotbaantjes. In dat geval krijgen de betrokkenen nog een lagere vertrekvergoeding ook.

“Er moet daarom ruimte komen voor mensen om niet te kiezen voor begeleiding”, verwoordt Crombeen de mening van de werknemers. “Het geeft wel aan hoe groot het wantrouwen onder hen is. Als het je lukt om in een paar maanden tijd al je personeel volkomen tegen je in het harnas te jagen, heb je het wel heel bont gemaakt.”

Ondanks dringende verzoeken van de bonden bleef Volker Wessels lang weigeren één sociaal plan voor alle reorganiserende dochterbedrijven op te stellen. Pas na stakingen bij Volker Rail en Kondor Wessels ging het concern overstag en kwam er een centraal akkoord. Nu de werknemers dat hebben afgewezen, lijken partijen weer terug bij af. Volgens Crombeen rest niets anders dan opnieuw de onderhandelingen in te gaan.

Woordvoerder Gjalt Rameijer van Volker Wessels kon vrijdag niet aangeven of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren.

“Vrijdagmorgen hebben wij via de media kennisgenomen dat de leden van de vakbonden het eindbod van het sociaal plan zouden hebben afgewezen”, liet hij weten. “Met de vakbonden zelf hebben wij hierover nog geen inhoudelijk contact gehad. Wij staan nog steeds achter het constructieve plan dat wij eerder gepresenteerd hebben en wij blijven van mening dat wij met het gedane eindbod een zeer fatsoenlijk plan hebben voorgelegd.”

Reageer op dit artikel