nieuws

Onderhoud bedrijfspand uitgesteld

bouwbreed

Ondernemers stellen onderhoud van hun bedrijfspand steeds vaker uit in afwachting van betere economische tijden. Ook op wegen en kunstwerken wordt beknibbeld.

Crisis leidt tot opschorten investeringen

Dat concludeert het economisch bureau van ING in zijn Themavisie Onderhoudsmarkt. De economen verwachten voor dit jaar een volumekrimp van meer dan 5 procent in de infra- en onroerendgoedsector (burgerlijke en utiliteitsbouw). “Gemeenten moeten bezuinigen doordat zij minder inkomsten krijgen door een korting op het Gemeentefonds”, schrijven de economen. “Daarnaast vallen de opbrengsten uit het grondbedrijf tegen. Zij moeten hierdoor bezuinigen en snijden op hun budget van infrastructuur.”

De onroerendgoedmarkt gaat gebukt onder de vastgelopen woningmarkt. Uit een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) blijkt bovendien dat 60 procent van de bedrijven onderhoud uitstelt als het economisch minder gaat. Onderhoud van het bedrijfspand wordt als eerste opgeschort. Volgens ING wordt snel voor dit middel gekozen omdat het “niet direct het productieproces in gevaar brengt”.

Duurder

Uitstel van onderhoud is op de lange termijn niet altijd verstandig, benadrukken de onderzoekers. “Onderdelen kunnen bijvoorbeeld hersteld worden als er een onderhoudsbeurt op het juiste moment is, terwijl deze vervangen moeten worden bij het te lang uitstellen van onderhoud.” Meer dan 80 procent van de geënquêteerden geeft dan ook aan dat het uitstellen van onderhoud uiteindelijk per saldo geld kost.

Ondanks de verwachte volumekrimp zijn ondernemers optimistisch. Het merendeel van de bedrijven verwacht voor dit boekjaar een omzetstijging. Volgens de economen van ING komt dat doordat al een periode van krimp achter de rug is. “Onderhoud is al enkele jaren uitgesteld en deze latente vraag moet nu toch worden uitgevoerd.”

Reageer op dit artikel