nieuws

OM overweegt vervolging directeuren

bouwbreed Premium

Justitie overweegt voormalig Ballast Nedam-directeur Ruud Jacobs en voormalig directeur Jelle Kuiper van de Kuiper Groep te vervolgen voor het betalen van steekpenningen aan oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Hooijmaijers reageert fel tijdens regiezit ting

Ook andere vastgoedbedrijven die steekpenningen aan Hooijmaijers betaalden, hangt een vervolging boven het hoofd, liet de officier van justitie donderdag op de regiezitting in de zaak-Hooijmaijers weten.

Hooijmaijers staat terecht voor ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou voor bijna 500.000 euro aan giften hebben aangenomen en daarnaast zou voor ruim 1 miljoen euro aan beloften aan hem zijn gedaan.

Zowel Jacobs als Kuiper moet binnenkort als getuige verschijnen in het proces tegen Hooijmaijers, diens echtgenote en een Amsterdamse makelaar, die volgens het OM leiding heeft gegeven aan het plegen van valsheid in geschrifte.

Via de makelaar zou ruim 220.000 euro zijn witgewassen. Jacobs zou 4165 euro en Kuiper ruim 200.000 euro aan Hooijmaijers hebben betaald om een voorkeurspositie te krijgen, aldus justitie.

Hooijmaijers reageerde gisteren fel op de tenlastelegging van het OM. Hij vindt dat hij bij voorbaat al is veroordeeld, zonder dat hij goed de kans heeft gekregen de ten laste gelegde feiten te weerleggen. “Een Amerikaanse wijze van handelen. Ik smeek de officier om te stoppen”, zei Hooijmaijers, die constateerde dat “Barbertje blijkbaar moet hangen”. Tegen de meervoudige kamer van de Haarlemse rechtbank zei hij niet corrupt te zijn geweest. Volgens de oud-gedeputeerde is het onderzoek van het OM “volstrekt onvoldoende” geweest.

De rechtbank heeft de zaak tegen Hooijmaijers voor onbepaalde tijd aangehouden. In het proces, dat in de loop van volgend jaar zal plaatsvinden, zullen behalve de bouwdirecteuren nog achttien andere bij de vermeende corruptie betrokken personen als getuige moeten verschijnen.

Wanneer het OM een beslissing neemt om de bouwdirecteuren te vervolgen, zei de officier niet. De Kuiper Groep is in 2009 opgegaan in de Thunnissen Groep.

> pagina 6: Ton Hooijmaijers: corrupt ben ik nooit geweest

Reageer op dit artikel