nieuws

Miljoenensteun voor Zalco en Gelderland

bouwbreed

De bouwsector in Gelderland en de aluminiumindustrie in Zeeland krijgen in totaal 4,4 miljoen euro aan steungelden vanuit Brussel. Het Europees Parlement is gisteren akkoord gegaan met de bijdrage.

EU akkoord met subsidie om slachtoffers bouwcrisis te helpen

De bedoeling is om met deze EU-subsidies, die uit het Europese Globaliseringsfonds (EGF) komen, de ontslagen werknemers in de twee regio’s weer aan een baan te helpen. Als reden voor de steun wordt opgegeven dat de bouw en de aluminiumsector in Nederland zwaar getroffen zijn door de wereldwijde economische crisis met geregeld faillissementen en massaontslagen als gevolg.

De twee Nederlandse steunaanvragen werden ingediend door Zalco Aluminium Zeeland Company NV en de bouwsector in de provincie Gelderland.

Banken

Volgens de begrotingscommissie van het EP is de vraag naar nieuwe huizen in Nederland de afgelopen jaren sterk verminderd door een afgenomen consumentenvertrouwen en strengere eisen die de banken hanteren voor hypotheekleningen. Daardoor verloren in Gelderland 516 mensen hun baan bij 54 kleine en middelgrote bouwbedrijven. De subsidie uit Brussel voor de bouw in Gelderland bedraagt 2.898.594 euro.

De slechte gang van zaken in de bouw betekent voor Zalco als toeleverancier een forse teruggang van de productie. Ondanks alle inspanningen om de crisis te boven te komen, ging het bedrijf in december 2011 failliet. Daardoor verloren 626 werknemers bij drie dochterbedrijven hun baan. Verwacht wordt dat ook andere bedrijven in de productieketen failliet zullen gaan. De Europese subsidie voor Zalco, dat deze zomer deels doorstartte, bedraagt 1.494.006 euro.

Al met al boffen de subsidieaanvragers, omdat Nederland onlangs in Europees verband tegen de verlenging van het EGF heeft gestemd en daarmee het voortbestaan van het fonds in gevaar zou hebben gebracht. Dat meent tenminste de begrotingscommissie van het parlement.

Toch zegt de begrotingscommissie “verheugd” te zijn geweest met de aanvraag voor deze financiële bijdrage door Nederland.

Reageer op dit artikel