nieuws

Liquiditeitssteun voor corporatie Laurentius

bouwbreed Premium

Woningcorporatie Laurentius heeft met spoed liquiditeitssteun aangevraagd bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Een woordvoerder verwacht dat de corporatie 10 tot 25 miljoen euro nodig heeft om uit de liquiditeitsproblemen te komen. Ook probeert Laurentius sterk op kosten te besparen. Alle projecten die nog niet in de bouwfase zijn, waren al eerder dit jaar stopgezet.

De corporatie verkeert in zeer ernstige financiële problemen. In het slechtste geval dreigt een tekort van 118 miljoen euro aan het einde van dit jaar en moet mogelijk uitstel van betaling aangevraagd worden. Saneringssteun aanvragen is volgens de woordvoerder nog niet aan de orde. Dat gebeurt pas als Laurentius niet op eigen kracht uit de problemen komt. De advocaat van Laurentius schetste eerder deze week bij de behandeling van een kort geding waarin twee geschorste directeuren hun baan terugeisten hoe de financiële situatie van Laurentius de afgelopen jaren steeds verder verslechterd is. Sinds begin dit jaar geldt verscherpt toezicht en is een extern toezichthouder aangesteld. Recent kondigde de Bank Nederlandse Gemeenten aan dat Laurentius haar lening van 91 miljoen euro binnen drie maanden moet aflossen. “Deze brief heeft de strop om de nek van Laurentius gelegd”, aldus advocaat mr. C. Nies tijdens het kort geding.

Laurentius raakte voor de zomer in opspraak door de arrestatie van algemeen directeur Walter V. Hij wordt verdacht van dubieuze vastgoedtransacties. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek en verschillende interne forensische onderzoeken. Hoewel de twee andere directieleden geen verdachte zijn in het strafrechtelijk onderzoek, zijn ze voorlopig geschorst. Op 10 oktober bepaalt de rechter of die schorsing terecht is.

NRC Handelsblad meldde gisteren dat projectontwikkelaars en aannemers Laurentius jarenlang “als melkkoe” gebruikt hebben. De corporatie betaalde bij projecten de verwachte winst vooraf uit aan partijen en nam hun risico’s over. Daarvan zou onder meer Volker Wessels geprofiteerd hebben. Volgens het bouwbedrijf gaat het om normale transacties.

Reageer op dit artikel