nieuws

‘Investeer extra in bestaande stad’

bouwbreed

Het nieuwe kabinet moet zich niet blindstaren op nieuwbouw, maar juist extra geld steken in de bestaande bouw. Dat vindt Jop Fackeldey, bestuurder van de G34 en wethouder Wonen in Lelystad.

“In de bestaande bouw blijft veel werk”, zegt Fackeldey. “Veel woningen in de stad zijn toe aan het opknapbeurt. Die opgave is te groot voor steden alleen.” De wethouder constateert dat een optelsom van actuele maatregelen funest uitpakt voor de verduurzaming van steden. “Banken weigeren financieringen te verstrekken. Gemeenten worden gekort door het Rijk en ook de corporaties krijgen te maken met lastenverzwaringen. Al dat geld verdwijnt de bouwsector uit.”

De bestuurder van de G34 (34 grote gemeenten) heeft ook een voorstel. “Investeer de korting die corporaties krijgen op zijn minst opnieuw in de steden.” Hij waarschuwt dat kwaliteit voorop moet staan. “We moeten niet dezelfde fouten maken uit het verleden. De valkuil is dat we ons met zijn allen concentreren op nieuwbouw. Dat is ook belangrijk, maar niet het enige.”

In Lelystad merkt Fackeldey de gevolgen van de crisis. De bouwproductie nam ook in zijn gemeente zichtbaar af.

> pagina 3: geen pokerspel in Lelystad

Reageer op dit artikel