nieuws

Inregeling installaties laat vaak te wensen over

bouwbreed

Goed ingeregelde installaties zorgen voor een beter binnenklimaat en lagere energiekosten. De prioriteit van installateurs ligt daar echter niet, constateert Frans Wolffenbuttel, eigenaar/directeur van ‘inregelspecialist’ DACW uit Veenendaal. Hij komt installaties opnieuw inregelen zonder dat de eigenaar een directe investering hoeft te doen.

Opnieuw inregelen spaart de opdrachtgever minimaal 10 procent, rekent Wolffenbuttel voor. “Dat percentage kan soms oplopen tot 30.” Als DACW inderdaad minimaal 10 procent weet te besparen tekent de opdrachtgever een contract voor vijf jaar. “De besparing die in het eerste jaar na de inregeling wordt geboekt is voor mij”, legt Wolffenbuttel uit. In het tweede jaar draagt de opdrachtgever 80 procent van het bespaarde geld af. In de resterende drie jaar moet telkens 20 procent van het bespaarde bedrag worden overgemaakt.

Wolffenbuttel verwacht veel van het initiatief: “Goed inregelen heeft niet de prioriteit van installateurs.” Dat heeft volgens hem niet te maken met onwil of onkunde. “Voor installatiewerk is nu eenmaal weinig tijd gereserveerd waarin steeds meer moet worden gedaan.” Bij de oplevering blijven verkeerde instellingen vaak verborgen. “Pas wanneer bijvoorbeeld een verwarmings- of een ventilatie-installatie alle seizoenen heeft meegemaakt kun je vaststellen of die al dan niet goed werkt.”

De praktijk leert hem dat de instellingen van veel installaties beter kunnen. Veel mankementen zijn in zijn woorden echter simpel op te lossen. “Een goed ingeregelde verwarming kan de eigenaar al snel enkele duizenden euro’s aan gas per jaar schelen.” Aanwezigheidsdetectie spaart volgens hem ook aanmerkelijk op stroomkosten.

Met opnieuw inregelen alleen is het niet gedaan. Wolffenbuttel controleert regelmatig op locatie en op afstand of de nieuwe instellingen nog voldoen. Hij zegt daarmee in het gat te springen dat (grote) installateurs tot nog t oe nauwelijks vullen.

Reageer op dit artikel