nieuws

Hooijmaijers moet voor rechter verschijnen

bouwbreed Premium

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt strafrechtelijk vervolgd wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigd.

De nu 51-jarige liberaal was als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en van financiën betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie Noord-Holland waaronder het Wieringerrandmeer. Dat project ging uiteindelijk niet door maar heeft de provincie miljoenen gekost.

In het onderzoek zijn in april 2010 invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en die van zijn moeder, waar een adviesbureau stond ingeschreven waarvan zijn vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Voor 1,8 miljoen euro werd beslag gelegd op zijn bezittingen. Ook werd er binnengevallen bij zes bedrijven, waaronder de vastgoedondernemingen Fortress en Adriaan van Erk.

De rijksrecherche onderzocht de afgelo pen jaren of er ongeoorloofde lijnen liepen tussen zijn eigen bedrijf en complexe vastgoeddeals waar hij als gedeputeerde van de provincie bij betrokken was. Over het onderzoek, dat steeds verder werd uitgebreid, werden de afgelopen jaren geen mededelingen gedaan.

Noord-Holland is geschokt door het bericht. “Indien de feiten worden bewezen, is daarmee de integriteit van het toenmalige provinciebestuur in het geding en wordt het aanzien van het openbaar bestuur in het algemeen geschaad. De provincie heeft zich daarom met een vordering als benadeelde partij gevoegd in het strafproces”, laat het college van Gedeputeerde Staten weten.

Reageer op dit artikel