nieuws

Hollandse hoge hypotheekrentes

bouwbreed Premium

De hypotheekmarkt wordt gekenmerkt door een gebrek aan concurrentie. Dank zij de Europese Unie en de banken.

Marc Doodeman De economen Mark Dijkstra en Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam hielden vorige week het vergrootglas op een van Nederlands grootste ongemakken: de hypotheekmarkt. Of liever: Hollandse hoge hypotheekrentes.

Want hoe kan het dat in Nederland ruim 0,8 procentpunt meer aan rente op hypotheken wordt betaald dan elders in Europa? Dat valt niet te verklaren door de hogere financieringskosten waar de Nederlandse banken steeds op wijzen. De banken hebben wel degelijk sinds de crisis hogere winstmarges behaald, toonden de economen aan in het blad ESB .

Die marges stollen de woningmarkt, vinden deskundigen. Een daling van de hypotheekrente van 1 procentpunt betekent 20 procent lagere hypotheeklasten, dat is ongeveer 16 procent lagere nettowoonlasten, rekende het Economisch Instituut voor de Bouw uit. De impact van een lagere hypotheekrente is dus enorm.

Meer concurrentie op de hypotheekmarkt is gewenst, menen Dijkstra en Schinkel. Die laat op dit moment te wensen over. SNS en BNP Paribas verlieten met de staart tussen de benen onlangs het strijdveld. En van de overgebleven grote banken kreeg alleen Rabobank geen verbod op prijsleiderschap opgelegd door de Europese Comissie. ABN Amro en ING ontvingen rijkssteun en mogen daarom niet concurreren.

Wachten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wees de Europese Commissie op de nadelen van het prijsleiderschapsverbod: het stijgen van de hypotheekrente. Maar de commissie sloeg het advies in de wind.

De UvA-economen menen echter dat de NMa, ondanks de waarschuwing richting de Europese Commissie, veel stelliger moet zijn over de banken. De hoge hypotheekrentes zijn geen toeval. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de winstmarges daalden in de periode dat de kartelwaakhond onderzoek deed, en daarna weer stegen.

Gelukkig monitort de NMa de hypotheekmarkt opnieuw. Wanneer er nieuwe conclusies worden getrokken, weet de toezichthouder nog niet. Maar het zou wenselijk zijn om niet te lang te wachten.

Reageer op dit artikel