nieuws

Heipalen in Amstelkwartier

bouwbreed Premium

Amsterdam – In het Amsterdamse Amstelkwartier werkt funderingsbedrijf Van ‘t Hek aan het verwijderen van de oude heipalen. De locatie, aan de Amstel tussen de wijken Oud-Zuid en de Watergraafsmeer, wordt – in opdracht van de gemeente Amsterdam – door uitvoerder BAM geschikt gemaakt voor een nieuwe wijk met bijna vierduizend woningen, winkels, voorzieningen en […]

Amsterdam – In het Amsterdamse Amstelkwartier werkt funderingsbedrijf Van ‘t Hek aan het verwijderen van de oude heipalen. De locatie, aan de Amstel tussen de wijken Oud-Zuid en de Watergraafsmeer, wordt – in opdracht van de gemeente Amsterdam – door uitvoerder BAM geschikt gemaakt voor een nieuwe wijk met bijna vierduizend woningen, winkels, voorzieningen en een hotel. Vroeger stond hier een waterzuivering.

Om het uittrekken mogelijk te maken zijn voor de zomer damwanden ingeduwd. Stukje bij beetje wordt de kuip uitgegraven om de oude heipalen op te sporen en te verwijderen. De buizen dienen straks als tijdelijk stempelframe om de damwandkuip stabiel te houden.

De aannemer komt allerlei palen tegen: houten, betonnen en vibro-palen. Ook blijken er fors meer heipalen in de grond te zitten dan gedacht. Vooraf was het aantal geschat op zeventig; inmiddels is het dubbele aantal al verwijderd. Men verwacht dat dat er nog wel meer gaan worden.

Foto: Dijkstra; tekst: Michiel Maas

Reageer op dit artikel