nieuws

Groothandel materialen in mineur

bouwbreed Premium

De bouwmaterialenhandel voelt dat naast de nieuwbouw ook de markt voor renovatie en onderhoud keldert. Bovendien komen betalingen moeizamer binnen, blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van brancheorganisatie Hibin. > pagina 7: materialenhandel ademt mee met conjunctuur

Hibin ziet ook renovatiemarkt inzakken

De omzetdaling in de eerste zes maanden van dit jaar was 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De belangrijkste markt, die van de woningnieuwbouw, eiste de grootste tol, gevolgd door de renovatie- en onderhoudsmarkt. Ook de afzet voor de kantoren, die al gedecimeerd was, liep verder terug.

De tijdelijke btw-verlaging zorgde vorig jaar voor een opleving van de activiteit ten behoeve van de bestaande bouw. Toen de regeling vorig najaar ophield, zakte ook deze markt rap in.

Temeer omdat ook het gestaag afnemende consumentenvertrouwen zijn tol eist, analyseert Hibin-voorzitter Gert Smit. Een flinke tik voor de renovatie- en onderhoudsmarkt is het gevolg. De hoop dat huiseigenaren in plaats van te verhuizen in grote aantallen de oude woning verbouwen, blijkt ijdel. Banken zeggen nee, en mensen zijn zelf ook terughoudend wegens onzekerheid over de toekomst. De eigenwoningverbouwers vormen maar een kleine markt, ziet Smit. Een veel grotere eist juist nadrukkelijk zijn tol. “Het aantal verhuizingen is met de afname van de woningverkopen meeverminderd. Dat betekent veel minder woningen die door de nieuwe eigenaren worden opgeknapt.

Reageer op dit artikel