nieuws

Groningen belaagt Groningen

bouwbreed

De gemeente Groningen heeft de provincie Groningen een ultimatum gesteld. Daarin eist de gemeente dat de provincie uiterlijk 30 oktober de Regiotram volledig afblaast.

In een brief schrijft de gemeente dat de provincie opdraait voor alle schadeclaims van bouwbedrijven als zij niet voor 30 oktober besluit de aanbestedingsprocedure voor de tram definitief te stoppen.

Op dit moment zitten beide bestuurslagen in een patstelling. De gemeenteraad van Groningen wil stoppen en heeft daar wel een verlies van 40 miljoen voor over. De gemeente kan echter niet eenzijdig stoppen. De provincie wil wel door met de tram maar kan niet eenzijdig doorgaan.

De gemeente heeft nu de provincie de brief gestuurd om haar juridische positie te versterken. Door al bij voorbaat de eventuele claims van bouwbedrijven bij de provincie neer te leggen, hoopt de gemeente de eigen aansprakelijkheid te ontlopen en tegelijkertijd de provincie onder druk te zetten om tot een definitief neen te besluiten.

De datum van 30 oktober is belangrijk omdat dan het besluit over de aanbesteding zou vallen volgens de planning. Als er dan geen besluit ligt, verwacht de gemeente dat de twee overblijvende consortia, BAM en Strukton/Ballast Nedam claims in gaan dienen. Dat wil zij voorkomen.

Reageer op dit artikel