nieuws

Gemeente maakt bouwers warm voor woonwijk Schuytgraaf

bouwbreed

A andeelhouders Stork Pensioenfonds en AM Vastgoed kochten zich in april voor tien miljoen euro uit Grondexploitatiemaatschappij (GEM) Schuytgraaf. Gemeente Arnhem gaat de nieuwbouwwijk nu zelf ontwikkelen. Inmiddels is er een projectteam geformeerd en een stedenbouwkundig plan in de maak. Deze week werden bouwers en ontwikkelaars warm gemaakt voor het project .

De belangstelling voor de flexibele aanpak bleek groot, maar de marktpartijen zijn ook kritisch. “Net als in andere Vinex-locaties zat de GEM-constructie vast”, legde wethouder Margreet van Gastel uit. Doordat de bouwclaims per veld kwamen te vervallen, kan een flexibelere aanpak de bouw weer vlottrekken. Maar de ambities zijn ook bijgesteld. Het bouwtempo in Schuytgraaf is verlaagd tot gemiddeld tweehonderd woningen per jaar tot 2028. “Maar meer mag ook”, zo laat Van Gastel de bouwers in de zaal weten.

Er is van alles mogelijk, zolang een kwaliteitsteam er maar haar fiat aan geeft. Langs een zandwinplas kunnen waterwoningen worden ontwikkeld, nichemarkten kunnen bediend (met wonen tussen de paarden als voorbeeld), er is ruimte voor duurzaamheid en (C)PO. Tijdelijke projecten zijn ook mogelijk. De bouw mag best gefaseerd verlopen, zolang de aannemer maar netjes op het perceel blijft en niet de wijk bepaalt met bouwhekken en -keten. Schuytgraaf is altijd af, ook als de ontwikkeling soms stopt, wordt het nieuwe credo.

Eén winstpunt heeft Arnhem alvast behaald. Het zo gewilde winkelcentrum gaat er eindelijk komen, zij het dan in afgeslankte vorm: niet 10.000 maar 6000 vierkante meter groot en zonder ondergronds parkeren.

Onderhandelen

Erwin van der Krabben, hoogleraar vastgoed- en locatieontwikkeling aan de Radboud Universiteit Nijmegen, volgt de Arnhemse aanpak met interesse. “Het is uniek dat een gemeente niet meer vastzit aan bouwclaims uit een GEM. Dat biedt de vrijheid om kavels te verkopen voor vernieuwende concepten. De grootste kansen liggen hier voor ontwikkelende bouwers. Je kunt je afvragen wat straks de toegevoegde waarde van de grote ontwikkelaars nog is.”

De bouwers zijn blij met de mogelijkheid om consumentgericht te kunnen ontwikkelen, maar de financiering blijft een probleem. Dus werden er kritische vragen gesteld over de hoogte van de grondprijzen en overdracht bij gefaseerd bouwen.

De gemeente schoot in de verdediging met de opmerking dat er “geen vrijblijvende afspraken mogelijk zijn”. Van der Krabben zag het met genoegen aan: “De grondmarkt wordt eindelijk een échte markt waar te onderhandelen valt.”

Reageer op dit artikel