nieuws

Energiebedrijven moeten vrezen voor hun toekomst

bouwbreed

Volgens hoogleraar transitiemanagement Jan Rotmans vallen over een jaar of vijf de eerste energiebedrijven om bij gebrek aan klanten. Oorzaak: de opmars van duurzame energie die steeds sneller gaat. De enige kracht die tegenwerkt is de politiek.

Op Texel doen ze het, in Groningen, Zutphen en Drenthe en nog zo’n 300 plaatsen in Nederland doen ze het, het oprichten van energiecoöperaties die de leden voorziet van groene stroom. Nu nog moeten die energie inkopen bij fossiele energiebedrijven, maar dat duurt niet zo lang meer.

Curieus is dat de Europese Unie veel sneller in de gaten heeft gehad dat dergelijke bewegingen voor schone energie in opmars zijn dan de vaderlandse politiek, die overwegend nog denkt in fossiel en – de goede politici niet te na gesproken – nog steeds denkt dat het een onschuldige hobby van enkele milieufanaten is.

Dat is echter geenszins het geval. Voor een belangrijk deel is het de calculerende burger die in toenemende mate bereid is te investeren in duurzame energie met in het achterhoofd dat fossiele energie steeds duurder wordt, waardoor de terugverdientijd van de investering steeds korter zal worden.

Wel is het een feit dat de partijen die aan de macht zijn er telkens weer in slagen om zand in de motor te strooien. Neem bijvoorbeeld zonnecellen voor fotovoltaïsche (PV) energieopwekking. Jarenlang afgedaan als te duur en te lange terugverdientijd. De technologie staat echter niet stil. Inmiddels zijn ze rendabel en groeit de markt snel. Op dat moment besluit de politiek dat er een subsidie moet komen voor PV-cellen. Gevolg: de calculerende burger wacht even met de aankoop op de subsidie, die niet eens nodig is.

Tegenkrachten

Inmiddels zijn de tegenkrachten aan het opstaan. Bazen van de grijze energieconcerns die in alle ernst waarschuwen tegen duurzame energieopwekking omdat zij miljarden moeten investeren in reservecapaciteit als de zon niet schijnt en de wind niet blaast. VVD-Kamerlid René Leegte waarschuwde vorige week tegen te hoge investeringen in de strijd tegen de klimaatverandering omdat het allemaal reuze meeviel. Gisteren De Telegraaf die een Engelse tabloid aanhaalt als bewijs dat de laatste jaren de temperatuur niet meer gestegen is. Zelfs als dat waar zou zijn, quod non, dan blijven er nog genoeg redenen over om wel de transitie te maken naar duurzame energie. Alleen al geopolitieke redenen tellen zwaar. Nederland importereert heel veel fossiele energie uit landen die niet in de meest stabiele regio’s ter aarde liggen.

Natuurlijk zijn er problemen, maar die moeten gezien worden als uitdagingen zoals ook de Europese Unie doet. Inderdaad schijnt niet altijd de zon of waait er een stabiele wind. Dat is ook precies de reden dat de Europese Unie al tijden pleit voor versterking van de Europese energie-infrastructuur waardoor uitwisseling van energie aanzienlijk makkelijker wordt.

Het is dan ook geen wonder dat juist lokale overheden verenigd in het Europese Comité voor de Regio’s en het convenant van burgemeesters zwaar inzetten op de energie-transitie in hun gemeenten en provincies. Zij begrijpen beter dan menig landelijke overheid het belang ervan. Zij hebben bovendien hun Essent-aandelen al verkocht.

Reageer op dit artikel