nieuws

‘Elektrocilinder goed alternatief voor hydrauliek’

bouwbreed Premium

Ook ‘in het veld’ zijn elektrische cilinders bruikbare vervangers van hydraulische of pneumatische cilinders, vindt Thomson. De fabrikant adviseert zijn elektrische cilinders van het type Electrak Pro dan ook voor bouwmaterieel.

Elektrische cilinders zijn strikt genomen geen cilinders. Het zijn aandrijvingen die met een elektromotor een schroefspindel ronddraaien. Op de spindel zit een schroef die op zijn beurt een onderdeel van een machine in beweging brengt. De schroefbeweging is volgens Thomson accurater dan de beweging van hydraulische en pneumatische cilinders.

Dat is van belang wanneer bijvoorbeeld iets moet worden gedoseerd. Elektrische cilinders zijn volgens de fabrikant ook veiliger voor onder meer het milieu. Er lekt niets uit en er kan niemand gewond raken door olie die onder hoge druk uit een lekke slang spuit. Door het ontbreken van olie- en luchtslangen zijn de elektrische cilinders naar Thomsons mening goedkoper in aanschaf en gebruik. Alle onderdelen zitten hermetisch opgesloten in een behuizing zodat ze niet kunnen beschadigen. Dat maakt de elektrische cilinders wat de fabrikant betreft bijzonder geschikt voor ‘in het veld’. Mede daardoor kunnen ze ook toe met weinig onderhoud. Niet in de laatste plaats omdat een elektrische cilinder niet meer voorzieningen vergt dan een kabel.

Reageer op dit artikel