nieuws

Een villa vol mysteriën

bouwbreed Premium

In het Ronde Huis in de bossen bij Nunspeet zouden begin vorige eeuw orgieën en occulte bijeenkomsten zijn gehouden door prominente Nederlanders onder wie prins Hendrik. In de architectuur waren inderdaad occulte elementen verwerkt, ontdekte journalist Ton Biesemaat, die een boek schrijft over de mysterieuze villa.

Wie was de eigenaar van dit geheimzinnige huis?

“Het werd in 1906 gebouwd voor mijnbouwingenieur Frank van Vloten, lid van een vooraanstaande familie met relaties in de wereld van kunst en industrie. Occultisme was in die kringen niet uitzonderlijk.”

Waarom die ronde vorm?

“Het huis had drie verdiepingen en een doorsnee van 8 meter. Zowel de vorm als bepaalde elementen verwijzen naar oude Germaanse symbolen. In de tegelvloeren en het glas-in-lood waren bloemmotieven verwerkt. Rond het huis liet Van Vloten geometrische figuren uitgraven met een occulte betekenis, zoals cirkels en trapezia.”

Bizar, maar toch niet verboden?

“Wat het griezelig maakt, zijn de verhalen over meisjes die over een eigen spoorlijntje werden aangevoerd en nooit meer terugkeerden. Er zijn geen lijken gevonden, maar in de grond is wel heel veel kalk aangetroffen. Lijken lossen op in ongebluste kalk.”

Er waren ondergrondse gangenstelsels?

“Onder de vloeren – Van Vloten gebruikte daar als één van de eersten in Nederland beton voor – lagen inderdaad kelders en gangen. De originele bouwtekeningen zijn onvindbaar, maar grondradaronderzoek wees inderdaad in de richting van een gangenstelsel. Resten ervan zijn onlangs blootgelegd door nieuwsgierige jongeren die gingen graven.”

Wat is er van het huis geworden?

“De occulte bijeenkomsten eindigden na de Eerste Wereldoorlog. Na Van Vlotens dood werd de villa eigendom van Staatsbosbeheer. Die liet het in 1967 slopen door een bedrijf dat daarvoor noch daarna sloopwerk heeft uitgevoerd. De gangen en kelders waren zo solide dat ze moesten worden opgeblazen door het leger. Jammer van het huis, het verkeerde in goede staat. Het had een mooi bezoekerscentrum kunnen zijn.”

Reageer op dit artikel