nieuws

Een scheidingswand van Faay is nooit ver weg

bouwbreed

Een gipsplaatje, een massieve laag geperst vlas en nog een gipsplaatje: ziedaar een scheidingswand van Faay. Simpeler kan het niet. Maar het familiebedrijf uit Vianen is er sinds 1972 groot mee geworden. Innovatie is het sleutelwoord. “Pa wist al: je moet voortdurend vernieuwen”, zegt zoon Mark, die sinds 2005 samen met zijn zus Monique de directie vormt.

Komt hij over de vloer bij een IKEA i n aanbouw in Reykjavik, Cairo of Tokyo, en daar de pakketten wanden met zijn familienaam ziet staan. Koude rillingen. “Dat we dat als eenvoudige wandenboertjes uit Vianen hebben bereikt, dat vind ik nog steeds geweldig.”

Faay is sedert 1985 wereldwijd hofleverancier voor de wanden die de Zweedse meubelketen in zijn winkels gebruikt. Ongeveer een kwart van de jaarlijkse omzet van circa 10 miljoen euro komt daar vandaan. De massieve scheidingswanden van Faay passen naadloos in de filosofie van de multinational: ze zijn duurzaam en milieuvriendelijk, flexibel, oerstevig en betaalbaar.

Faay: “Maar misschien wel het grootste voordeel van onze scheidingswanden ten opzichte van bijvoorbeeld een traditioneel opgebouwde wand is, dat je er zonder problemen iets aan kunt ophangen. Voor retailbedrijven, maar ook voor kantoren, scholen en woningen, is dat belangrijk. Natuurlijk kan het met spaanplaat ook. Maar onze wanden zijn weer een stuk lichter.”

Het is eigenlijk een restproduct, afval, waarmee Faay groot is geworden. Als na de jaarlijkse vlasoogst zo’n beetje alle delen van het gewas zijn gebruikt, blijven stengel en wortel over. Vroeger, vóór Faay, werden die verbrand. Nu verzameld en ter plekke geperst tot platen van variabele dikte. Dat gebeurt in fabrieken nabij de vlasakkers van vooral Vlaanderen en Noord-Frankrijk, zo’n beetje de enige plaatsen op aarde waar vlas van goede kwaliteit wil groeien. Vandaar gaan ze naar de fabriek in Vianen, die er de bekende scheidingswanden en plafonds van maakt.

Productiewijze

I n veertig jaar is het product in de kern weinig veranderd. De voortdurende innovatie waar Faay naar streeft, zit ’m in de productiewijze en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het proces in de fabriek is in de loop der jaren verregaand geautomatiseerd en inmiddels zo efficiënt, dat de 23 productiemedewerkers jaarlijks liefst 400.000 vierkante meter scheidingswandpanelen produceren.

En wat het bedenken van nieuwe toepassingen betreft, kunnen Mark en zijn zus Monique nog altijd een beroep doen op pa Kees. Diens meest recente idee: prefab modules voor badkamers, keukens en toiletten, compleet met kranen, leidingen, toiletten, douches, betegeling en wat dies meer zij. Te leveren in elke maat en uitvoering. Kwestie van intakelen en aansluiten. “Ideaal voor studentenwoningen, zorginstellingen en hotels”, zegt Faay.

Ook de thermische voorzetwand die Faay bedacht en met fabrikant Kingspan op de markt brengt, komt grotendeels uit de koker van pa. De thermisch isolerende wandplaten zijn met name geschikt voor renovatieprojecten en kunnen eenvoudig tegen de muur van bijvoorbeeld een oude boerderij worden geplaatst.

Intussen kampt ook Faay met de gevolgen van de crisis. Nu de bouwsector in Nederland vrijwel stil is gevallen en ook de hout- en bouwmaterialenhandel zware klappen krijgt, loopt bij Faay de omzet wat terug. Geen reden voor paniek, bezweert directeur Mark: “De export gaat nog redelijk en ondanks de crisis blijft ook binnenlands behoefte aan onze kwaliteitsproducten.”

Faay nam begin dit jaar een fraai n ieuwe kantoor in gebruik. De opening ging gepaard met een feestje voor de 35 medewerkers, bouwers en installateurs en hun gezin. Het was, vanwege de marktomstandigheden, een bescheiden feestje. Maar daarom niet minder gezellig. Mark Faay: “Sommige van onze mensen werken al tientallen jaren bij ons. Net als wij hebben ze hart voor de zaak. Daar ligt de kracht van een familiebedrijf.”

kop

kkkkkkkkkkkkkk

Reageer op dit artikel