nieuws

De bouwvakker een held

bouwbreed Premium

De foto’s zijn een ode aan de mannen die elke dag opnieuw een stukje van een immense bouwpuzzel leggen, elke dag exact weten waar ze op de immense bouwplaats aan de slag moeten en wat hen dan te doen staat. Die weer en wind weerstaan, balanceren op een ladder en zich gelijktijdig buigen om iets […]

De foto’s zijn een ode aan de mannen die elke dag opnieuw een stukje van een immense bouwpuzzel leggen, elke dag exact weten waar ze op de immense bouwplaats aan de slag moeten en wat hen dan te doen staat. Die weer en wind weerstaan, balanceren op een ladder en zich gelijktijdig buigen om iets vast of los te draaien, te stoppen of op gang te brengen. Het zijn de mannen die wijdbeens op een enorme stalen ligger lijken te dansen, maar waarschijnlijker met de inspanning van al hun krachten het gevaarte op grote hoogte sturen of in balans houden. En het is de mens die heel alleen iets in een immense muur lijkt te slaan, zich niet bewust van de fotograaf voor hem, noch van het 150 meter hoge gebouw Montevideo achter hem.

Niets leidt af op deze foto’s, alle aandacht is gericht op de mens die zijn werk in opperste concentratie uitvoert. Mogelijk koos de fotograaf om die reden zwart/wit dat immers alle ruis verbant, de aandacht op het onderwerp houdt en een goede compositie versterken kan.

Ruud Sies en de bouwvakkers hebben nog een dik jaar te gaan. In die tijd zal hij blijven fotograferen. Tussentijds verscheen Men of The Rotterdam , waarin zo’n veertig foto’s zijn opgenomen (€ 24,95). Tot 6 januari zijn deze ook te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, schuin tegenover de bouwplaats op de Kop van Zuid. Wie gaat, slaat drie vliegen in één klap en kan zijn hart ophalen aan de tentoonstelling van Sies, een tentoonstelling van Lewis Hine, die in de jaren twinitig van de vorige eeuw de bouw van het Empire State Building even boeiend en heroïsch vastlegde, en de voortgang van het grootste gebouw van Nederland. Als het gebouw in 2013 wordt opgeleverd, zal het onder meer 33.000 vierkante meter woonruimte, 25.000 vierkante meter kantoorruimte, 266 hotelkamers en een congrescentrum van 2000 vierkante meter omvatten. 1100 heipalen gingen de grond in.

Reageer op dit artikel