nieuws

Breed onderzoek na gasexplosie Raalte

bouwbreed Premium

Waterschap Groot Salland heeft kwaliteitszorg KIWA gevraagd alle door het waterschap beheerde RWZI’s te laten inspecteren na de gasexplosie zondag in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte. De oorzaak voor de ontploffing is nog onduidelijk. Volgens het waterschap stond er in het geëxopleerde gebouw een gasturbine die biogas aan het rioolslib onttrekt en zo stroom opwekt. Volgens […]

Waterschap Groot Salland heeft kwaliteitszorg KIWA gevraagd alle door het waterschap beheerde RWZI’s te laten inspecteren na de gasexplosie zondag in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte. De oorzaak voor de ontploffing is nog onduidelijk. Volgens het waterschap stond er in het geëxopleerde gebouw een gasturbine die biogas aan het rioolslib onttrekt en zo stroom opwekt.

Volgens dijkgraaf Herman Dijk werd gezien de leeftijd van de turbine al gedacht over vervanging, maar hij wilde nadrukkelijk nog geen link leggen met de ontploffing. Bijna elke zuiveringsinstallatie in Nederland heeft zo’n turbine.

Het onderzoek bij de RWZI in Raalte, die weer deels in bedrijf is, laat op zich wachten. Het terrein ligt vol met puin. Vanwege puinresten in de nabezinkinstallatie is dit bassin buiten werking gesteld. Pompwagens ruimen het ontsnapte rioolwater op. Bij drie gemalen wordt de riolering leeggepompt om rioolwater niet in het oppervlaktewater te laten komen.

Reageer op dit artikel