nieuws

Bouwwereld heeft vrouwen keihard nodig

bouwbreed Premium

‘Vrouwen kunnen niet bouwen’, zo luidt de titel van het nieuwste boek van bouwprofessional Marjet Rutten. Ze schreef het boek in opdracht van Fundeon, als afsluiting van het project ‘Vrouwen in de bouw’, dat Fundeon en haar rechtsvoorgangers twintig jaar lang hebben uitgevoerd. Een prikkelende titel….

“Die is natuurlijk ironisch bedoeld.”

Hoe zit het eigenlijk met de positie van de vrouw in de bouw?

“Dramatisch! Als je kijkt naar het aantal vrouwen in de bouw, loopt Nederland ver achter in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Bovendien verdient een vrouw in de bouw 22 procent minder dan een man in een vergelijkbare functie.”

De bouw is nog steeds een machowereldje.

“Wil je je als vrouw staande houden in de bouw, dan moet je welhaast veranderen in een soort minimannetje. Daar moet echt heel snel verandering in komen.”

Kunnen vrouwen wel bouwen?

“Sterker, de bouwwereld heeft ze keihard nodig: met vrouwen ben je in staat om er een klantgerichte bedrijfstak te maken, met vrouwen verdien je geld.”

Waarom verdien je met vrouwen in de bouw meer geld?

“Kijk, het gaat om de balans tussen mannen en vrouwen. Die balans is helemaal zoek. Zonde, want het is bewezen dat meer vrouwen in bijvoorbeeld de top tot betere bedrijfsresultaten leidt.”

Licht eens toe.

“Vrouwen beschikken over bepaalde eigenschappen die mannen niet hebben: ze kunnen goed organiseren en plannen, ze kunnen meerdere ballen in de lucht houden, ze kunnen zich goed inleven in een klant.”

Ietwat gechargeerd?

“Natuurlijk, er zijn uitzonderingen.”

Alleen al vanwege het fysieke aspect is de bouw toch meer een mannending?

“Deels waar. Aan de andere kant is timmerwerk vaak een heel precies werkje: veel vrouwen zijn juist heel geschikt om te gaan timmeren.

Reageer op dit artikel